dimarts, 15 de juny del 2010

La porta i la clau (4).

L'Arxiu actual disposa d'un espai de 355 metres quadrats repartits en onze sales. Hi ha 990 metres lineals de prestatgeries, dels quals 693 estan ocupats. Diuen els especialistes que l'Arxiu Capitular és el més ric dels arxius eclesiàstics de Catalunya. Podem reconstruir, gràcies als documents, 1.000 anys de la nostra història. Història de Lleida, de Roda , d'Àger i de la Corona Aragonesa.
Hi ha 12.000 pergamins, milers de documents ( còdex, incunables, facsímils, impresos,...). La biblioteca té més de 13.300 volums. Disposa d'una hemeroteca, un fons musical ( en el que destaquen 45 cantorals), i una secció de plànols i fotografies.

L'Anna obre un dels armaris metàl·lics i en treu un pergamí.
.- Mira Senyor i . Ara tens a les mans un pergamí del segle XI , és el testament d'Arnau Mir de Tost, El Senyor de la Guerra.
.- I qui era Arnau Mir de Tost?

.- Un gran cavaller que va lluitar contra els musulmans i els va fer retirar del Montsec.El castell i la vila d'Àger va ser finalment reconquerida pel Senyor de la Guerra l'any 1.046. Va ser nomenat senyor d'Àger pel comte d'Urgell i es va dedicar a repoblar i ordenar el territori conquerit.

.-En aquest pergamí anomena vescomtes a la seva filla Letgarda i al seu gendre Ponç Guerau. El matrimoni de Letgarda i Ponç suposà la creació del vescomtat d'Àger.
Va fundar La col·legiata de Sant Pere d'Àger.Va morir l'any 1.071, any en que el seu gendre, Ponç Guerau, va ser un dels convocats per promulgar els Usatges de Barcelona.

Quina casualitat! Als pocs dies de fotografiar i parlar del testament d'Arnau Mir de Tost, TV3 va començar el nou programa Sota Terra , que ens permet ser arqueòlegs per una estoneta. I en el primer capítol, el personatge històric centre de la recerca era Arnau Mir de Tost, el primer croat!
M'emociona agafar aquest pergamí ple d'història, i només és un dels milers de pergamins de l'arxiu.
Voleu veure un pergamí de més de mil anys? I un de tres metres de llarg? I un a "tot color"?. No deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

6 comentaris:

  1. Senyor i,
    sóc el pare d'en Martí Bordes. Mirant el que escriu de la porta i la clau, em diu en Martí que als nens i nenes de segon els agradaria veure algun manuscrit d'aquests tan antics i també algun llibre. Jo en tinc alguns de documents que tenen més de tres-cents i de quatre-cents anys, i també algun llibre molt molt antic (una segona edició del diccionari de la Real Academia de la Lengua, per exemple), i en Martí ha tingut una idea. Em diu que jo podria pujar un dia a l'escola i ensenyar-ho als nens i nenes de segon i a tothom que ho vulgui veure. No es poden comparar amb el que ha vist a l'Arxiu però es podran fer una idea més acurada que al veure'ls en fotografia. A mi em sembla bé, tot i que només ens queda el matí del divendres i el de dilluns. Què li sembla, senyor i?

    Aqui te dos mostres:
    http://i142.photobucket.com/albums/r110/MrBeatman/1588.jpg
    http://i142.photobucket.com/albums/r110/MrBeatman/1649.jpg

    ResponElimina
  2. Benvolgut senyor:
    Em sembla una molt bona proposta. Li aniria bé ensenyar-nos aquests tresors el matí del divendres o del dilluns.
    Feliciti al seu fill per aquesta magnífica idea.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Benvolgut Senyor i,

    si en Martí va a l'escola divendres (porta des de dilluns una mica malaltó), jo vindria el mateix divendres al matí. Què li sembla si vinc cap a les 11?

    ResponElimina
  4. Benvolgut senyor Lluís:
    Em sembla perfecte. Els nens a les 11,15 tornen del pati.
    Atentament

    ResponElimina
  5. Benvolgut Senyor i,

    al final ho haurem de deixar per dilluns al matí ja que en Martí avui encara te febre i demà no anirà a l'escola. Així doncs, ens veurem dilluns cap a les 11 del matí.

    ResponElimina
  6. Benvolgut senyor Lluis:
    Dilluns esperem la seva visita.Faci una abraçada de part meva al Martí.
    Atentament.

    ResponElimina