dijous, 17 de juny del 2010

La porta i la clau (5).

En la descoberta de la Biblioteca de Poblet ja vam explicar que és el pergamí i qui era el pergaminarius ( l'encarregat de preparar el pergamí posant les pells en aigua i calç, raspar-les i tallar-les).
El Jesús de Documenta va visitar-nos a l'escola i ens va ensenyar moltes coses sobre els pergamins.
Ja hem dit que hi ha 12.000 pergamins al nostre arxiu. Hem vist el testament d'Arnau Mir de Tost, però el pergamí més antic de l'Arxiu Capitular ,es el de la Consagració i titulació de la Catedral de Roda.

En aquesta foto de detall podeu llegir l'any en que es va escriure el pergamí. anno dcccc.LvII ( any 957 ). La data exacta és del 1 de desembre del 957. La veritat és que està una mica atrotinat, però penseu que té 1.053 anys !. Les mides són de 465 mm X 200 mm. El pergamí ens explica que Ramon I , comte de Pallars i Ribagorça i la seva esposa Elisenda, edifiquen a Roda un temple.


Aimeric, arquebisbe de Narbona el consagra. Ramon I i Elisenda donen un casal davant del temple, una terra i una vinya.

També donen un calze, una creu de plata, un segell metàl·lic i diversos llibres i vestits.
Però l'arxiu té una sorpresa per als nens i nenes de l'escola. Hi ha un pergamí "gegant" de tres metres de llarg . En la foto següent la Rosana, companya de l'Anna, ens ensenya aquest pergamí.

Fotografia: Font ACL

I per acabar amb la descoberta dels pergamins un treballat amb filigranes i dibuixos pintats amb colors.

Fotografia:Font ACL

Ara nens i nenes ja sou uns experts en pergamins. No deixeu de visitar el blog de la biblioteca per entrar en el món màgic dels còdex, manuscrits,incunables,cantorals,...
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Senyor i, demà li demanaré a l'Ignasi que em sembla que vostè coneix molt bé, que ens ensenyi i expliqui aquesta entrada.
    Li ho demanaré després de que veiem el que vam observar de les orenetes i que ell ha penjat a http://www.orenetes.cat/blog/?p=13

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Serà un plaer que els nens i nenes de primer donin un cop d'ull als pergamins de l'arxiu.
    Es veritat, conec moooooooooolt bé a l'Ignasi.
    El projecte orenetes té uns bons col·laboradors al Sant Jordi.
    Atentament

    ResponElimina