dimarts, 29 de juny del 2010

La porta i la clau (8).

Si penseu en les biblioteques i arxius que hem visitat virtualment, alguns de llibres dels seus fons tenen unes formes d'escriptura i uns alfabets difícils d'entendre. La paleografia estudia i intenta desxifrar aquests alfabets i formes d'escriptura.

És molt important per poder estudiar èpoques anteriors a la invenció de la impremta al segle XV.Els nens i nenes de cinquè saben molt bé què és la paleografia perquè aquest final de curs ho han treballat a classe.

Avui volia ensenyar-vos una de les joies del nostre arxiu, La Bíblia de Lleida.És de principis de segle XII i en la primera columna del foli 322r es pot llegir que ja s'han complert 1.165 anys de la noticia de la vinguda de Crist. Es conserven 613 folis de pergamí, dels quals es calcula que en falten 22. El nombre total de folis de l'original seria aproximadament de 635.


El segon còdex més gran d'Europa: Font ACL
És un llibre imponent, 655 X 420 X 250 mm , el segon més gran d'Europa, superat només pel Còdex Gigas o Bíblia del diable que es conserva a Estocolm i del que ja vam parlar l'estiu passat en la serie d'entrades per conèixer la Kungl. Biblioteket ( K.B) , la Biblioteca Nacional de Suècia. Si li voleu donar un cop d'ull cal anar als Manuscrits de la K.B.

Tapes de fusta i pell de la Bíblia de Lleida: Font ACL

Està enquadernada amb tapes de fusta i llom folrat de pell clavetejada, amb fermalls metàl·lics. El text es compon de l'Antic i el Nou Testament. Trobem formes hebraiques en el Gènesi i el llibre de les lamentacions.
L'Apocalipsi es situa abans que les epístoles de Sant Pau. Aquest fet només es repeteix en altres còdex bíblics procedents d'Àvila i d'Urgell.

Llom de la Bíblia de Lleida: Font ACL

Joaquin Yarza explica a Ars Sacra, que en aquest còdex es pot considerar la intervenció de fins a quatre il·luminadors diferents, procedents dels corrents internacionals. Els il·luminadors eren els que donaven color als llibres ( donar color és donar llum). Els pigments que es van utilitzar eren de caire orgànic, on predomina el blau, verd, vermell, i amb la presència d'or i colrada de plata.

Detall de la Bíblia de Lleida: Jornada de Portes Obertes . Font ACL

Si voleu conèixer els cantorals que tenim al nostre arxiu no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Felices vacacións, feliz verán, felices lecturas... grazas por compartírmonos, grazas por estardes aí. Gracias por ser un poco nuestros.
    Beixos

    ResponElimina
  2. Ronsel:
    Una forta abraçada i bon estiu.Gràcies per la vostra companyia.
    Visca la lectura!
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Una verdadera joya sin duda. Muchas gracias por mostrárnola.
    ¡Qué bien formados han acabado estos chicos de quinto!Enhorabuena por presentarles proyectos tan interesantes.
    Felicidad en vuestras vacaciones

    ResponElimina
  4. Felices vacaciones Isabel.
    Atentamente

    ResponElimina