dilluns, 7 de juny del 2010

La porta i la clau (2).

Quina emoció nens i nenes, l'Anna ja m'espera i ens descobrirà moltes coses del nostre arxiu. Primer m'explica que un arxiu és un lloc on tracten, conserven, inventarien i divulguen un conjunt de documents. Al parlar d'arxius hi ha dos grans grups: els administratius i els històrics.
L'Arxiu Capitular de Lleida és un arxiu eclesiàstic, capitular i històric.



Els documents que ha fet l'església formen l'arxiu eclesiàstic. Els llibres, papers, lligalls,... que ha fet al llarg de la història el capítol dels canonges formen l'arxiu capitular. Aquests documents ens parlen de la Catedral i dels seus drets i béns. La documentació que forma l'arxiu històric fa referència al patrimoni cultural i històric.



L'arxiu, recentment reformat, ha modernitzat i remodelat tot l'espai annex a la Catedral. Aquesta ampliació i modernització de les instal·lacions permetrà conservar tot el llegat documental en condicions òptimes.

Dipòsit calaixos antics. Font: ACL

S'han canviat prestatges i calaixos de fusta per mòduls metàl·lics. Les carpetes velles s'han substituït per caixes per poder conservar millor la documentació. S'han planxat i tractat els pergamins i s'han col·locat en mòduls metàl·lics. S'ha desinfectat la documentació. Ara hi ha calefacció i aparells deshumidificadors.


Hi ha una sala de consulta per a estudiosos i investigadors on podem veure aquests experts treballar conjuntament amb un còdex del segle XI i amb l'ordinador del segle XXI .


L'Arxiu Capitular de la Catedral de Lleida ha viscut una sèrie de canvis condicionats pels fets històrics de moment. Els voleu descobrir? No deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada