dissabte, 15 de gener del 2011

Dissabtes poesia: Molt lluny d'aquí, parlen d'aquí...

Un cop hem descobert l'amic misteriós d'Arturo Pérez Reverte, continuo passejant pel magnífic casc antic de Cádiz. Molt a prop del port i dels molls, al carrer San Francisco em crida l'atenció l'aparador d'una llibreria. Els espais dels aparadors estan agrupats per temes i es veu clarament que aquest negoci el porten autèntics llibreters. Entro i el tracte és genial, no parlen amb el clients com possibles compradors sinó com a lectors. És la libreria QiQ, antigua libreria La Marina, especialitzada en temes gaditans.

Fotografia de Fernando Casas. Factura del 1.949.Font: Blog Memoria de Cádiz.


A la factura podem llegir:"La Libreria de la Marina.Única sucursal oficial del depósito hidrográfico, proveedor de la Marina de Guerra y Mercante".
Aquesta llibreria és un dels establiments de la ciutat dedicats al món del llibre de més tradició. Al blog Gente y habitantes de Cádiz. La savia de la ciudad más antigua de occidente, he trobat aquesta fotografia del dia de la inauguració de la libreria QiQ.



Després de passar una bona estona remenant surto i abans de marxar torno a donar un cop d'ull a l'aparador. Al llegir una de les portades em quedo de pedra...Torno a entrar i li demano l'últim número de la Revistatlántica. Andalucía sempre ha tingut unes magnífiques revistes de literatura i poesia: Renacimiento de Sevilla, Hélice de Granada, Revistatlántica de Cádiz,... Doncs molt lluny d'aquí ( a Cádiz), parlen d'aquí ( de Lleida)...

He de confesar-vos que vaig emocionar-me al veure que el monogràfic estava dedicat al nostre poeta Màrius Torres. Documentos. Màrius Torres Centenario, és un recull d'articles de José Ramón Ripoll, Mercè Boixareu i Vilaplana, Pere Gimferrer, Margarita Prats Ripoll. Alfonso Alegre Heitzmann i Victoria Pradilla signen " Màrius Torres. Antología poética".Un tastet atlàntic del nostre poeta. A la pàgina 58 podem llegir:
Recuerdo de una música.

Como una lámpara, ardiendo silenciosa
en un gran templo incierto,
música en el recuerdo, memoria luminosa,
quemando en la tiniebla donde se aleja el tiempo,

¡ ah, no te apagues nunca! Y así, como aquel día,
si cierro los ojos y escucho tu voz suave,
la tristeza se haga melancolía,
la melancolía, paz.
L'apardor convida als gaditans a descobrir al poeta lleidatà.
Atentament. 
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada