dijous, 13 de gener del 2011

Mirar, llegir i emocionar-se envoltat de sacs....

Fins al 15 de febrer podeu anar a veure l'exposició "La Maternitat d'Elna 1.939-1.944", a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. És important no deixar passar aquesta oportunitat i fer-hi una visita sense pressa. Podeu ensenyar i explicar als vostres fills com l'espècie humana pot mostrar tota la seva brutalitat, però també donar grans lliçons d'amor...
El 26 de gener de 1.939 Barcelona va caure en mans de l'exercit franquista. La guerra estava perduda i va començar l'exili. França es va omplir de milers de catalans i refugiats de tota Espanya.

Els refugiats van ser confinats als camps de refugiats d' Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès. Eren simplement àrees de platja tancades amb filferros. Ja podeu imaginar que les condicions de vida eren molt dures. La majoria de les dones embarassades perdien els seus fills pel fred i la gana...
En aquest escenari horrorós va aparèixer Elisabeth Eidenbenz una mestra suïssa que va impulsar, des de l'Associació d'Ajuda Suissa als Nens Víctimes de la Guerra, una maternitat on poder assistir a les dones embarassades que estaven tancades als camps de refugiats.
El dia 7 de desembre de 1.939 al poble d'Elna, molt a prop d'Argelers, va començar la seva tasca en el Castell d'En Bardou - un vell casalot rehabilitat-.L'any 1,944 va ser clausurada per l'exercit alemany.
Hi van néixer 597 nadons...
Passegeu lentament al costat dels sacs, mireu les fotografies, llegiu els textos explicatius, i - per què no?-, també podeu plorar .
Gràcies Elisabeth.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Fa una anys em va arribar a les mans el llibre "La maternitat d'Elna", que explica extensament tot això que tu ens dius al bloc. Em va impressionar la història, i aquest novembre passat vaig visitar l'exposició que hi ha a la pròpia casa d'Elna, a França, on va estar localitzada la maternitat. Us puc assegurar que va ser una de les experiències més enmocionants que he viscut mai! Si en teniu l'oportunitat, no deixaeu d'anr-hi!

    ResponElimina
  2. Gràcies per la teva informació. Procurarem fer la visita en la propera estada al sud de França.
    Atentament.

    ResponElimina