divendres, 10 de juny del 2011

Màgia entre les pàgines (1).

Fins al diumenge dia 12 de juny podeu gaudir a la Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la col·lecció d'Ana Maria Ortega i Álvaro Gutíerrez: Arquitectures en Pop Up.
L'exposició comença amb una història dels llibres desplegables per passar als llibres tridimensionals sobre arquitectura.
En aquests llibres, una arquitectura de paper plegat està amagada entre les pàgines esperant que algun lector obri el llibre i aquesta estructura plegada es presenti en tres dimensions.


Circus Life. Londres 1.960.


Una de les primeres mostres és de Ramon lLull de Mallorca ( 1.233 - 1.316 ) en el que apareixen les seves teories teològiques amb rodes de paper.
A partir del segle XVI, es comencen a utilitzar elements mòbils en llibres d'astrologia i medicina.
L'any 1.765, Robert Sayer, va inventar uns llibres amb solapes destinats a les nenes i nens.

The Land of Long Ago. Londres 1.890


El segle XIX va ser l'Edat d'Or dels llibres desplegables a la Gran Bretanya i Alemanya. Les dues Guerres Mundials van fer que la creació de llibres tridimensionals fos intermitent a la primera meitat del segle XX. Txecoslovàquia amb l'editorial Artia i ela Estats Units, amb Waldo Hunt - fundador de les principals empreses dedicades als llibres pop up -, van ser els més destacats de la segona meitat del segle XX.


The Picture Show. Londres-Nova York 1.895


Actualment vivim una segona Edat d'Or del llibre desplegable. El nord-americà Robert Sabuda és el gran" enginyer del paper".


Peeps intro Fairy Land. Londres 1.896


Ara que hem fet un pinzellada sobre la història del llibre desplegable us proposo la visita aquest cap de setmana a l'exposició; i si voleu descobrir les tècniques dels llibres desplegables no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i


3 comentaris:

  1. Una exposició que de ben segur agrada molt.

    Ben retrobat, senyor i. A vegades les coses bones no es valoren fins que les trobes a faltar.

    ResponElimina
  2. Oh! Que maravilla! Como me gustaría estar más cerca! Gracias por traérnosla, son unha "tola" de estos libros...

    ResponElimina
  3. Apreciada senyora:
    Com ja li vaig comentar hi ha moments que cal aturar-se...
    Cal valorar el que és important i oblidar el que no porta enlloc.És tot un plaer tornar després d'aquest periode de silenci.
    Ronsel: Tienes razón, la exposición és una maravilla.

    ResponElimina