dimecres, 6 de juliol del 2011

El misteri del celler del monestir ( 1 ).

L'Arxiu Diocesà de Solsona, té el seu origen l'any 1.593, quan es va crear el bisbat. Era conscient que obrir la porta de l'arxiu implicava una descoberta important. Havia quedat amb mossèn Enric Bartrina i Coromines a les deu del matí. Ja sabeu que valoro molt la puntualitat, i una estoneta abans estava esperant a l'avinguda de la Mare de Déu del Claustre. La primera sorpresa va ser comprovar que no era l'únic que esperava a l'Enric. En anteriors visites a diferents arxius he coincidit amb pocs investigadors. La meva experiència solsonina seria diferent...
Molt puntual, l'Enric ens saluda i obre la porta i els grans finestrons.


Només entrar trobem la sala d'estudiosos que, com podeu veure a la fotografia, està molt animada.M'explica l'arxiver, que qualsevol persona pot consultar i treballar a l'arxiu. Només cal presentar el DNI per investigar cada dia de 10 a 14 hores. Hi ha connexió a internet però cal portar l'ordinador .


El primer impacte al donar un cop d'ull a aquest espai és la descoberta de construccions molt més antigues a l'interior de l'edifici per on he entrar a l'arxiu. Al sortir de la sala d'estudiosos el passadís em deixa bocabadat. L'Enric veu la meva sorpresa i em diu:

.- Senyor i, com pots veure hem aprofitat un espai històric per utilitzar-lo com arxiu. Aquest mur és una part de la muralla de la ciutat.
El mur té un gruix de dos metres i la finestra ens mostra la solidesa de la construcció.


Metre caminem pels baixos de Palau, l'Enric m'explica que abans hi havia les cavallerisses i les quadres. Ara hi tenim els despatxos de l'arxiver i un petit taller de restauració on treballa amb l'auxiliar que l'ajuda en la seva feina.


Abans l'arxiu estava al tercer pis i era de difícil accés per a les persones amb alguna dificultat, Ara s'ha guanyat en espai i les instal·lacions estan adaptades.
Al fons del passadís hi ha una dependència a les fosques. L'arxiver obre la llum i m'explica que aquesta és la biblioteca auxiliar. Plena de prestatges metal-ics acull una colla de llibres ordenats per temes. Ara cal classificar-los...


Entro en aquest espai, escric al quadernet les explicacions que en tot moment fa l'arxiver, faig fotografies i em pregunto com serà la part principal de l'arxiu si la biblioteca auxiliar guarda als seus prestatges aquesta colla de llibres....


Si voleu donar un cop d'ull a la biblioteca auxiliar no deixeu de visitar el blog de la biblioteca. I encara ens falta descobrir el gran tresor d'aquest arxiu: el celler del primitiu monestir romànic.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada