dimecres, 20 de juliol del 2011

El misteri del celler del monestir ( i 6 ).

Completen els fons de l'arxiu quatre cantorals i una dotalia dels segles XII i XIV, i uns 134 documents solts escrits entre els segles IX i XIV. Una dotalia, nenes i nens, és un document en el que s'explica els béns que aportava la dona al matrimoni.
El fons de l'antiga canònica de Solsona aplega 233 lligalls, als quals cal afegir una quinzena que ho són de la ciutat i tretze de Casa Ribera del segle XIX.

A aquest conjunt s'han de sumar també els antics arxius procedents de priorats i monestirs, més tota la documentació que ha generat el propi bisbat en els seus cinc-cents anys d'història.
Cal destacar els documents de 49 arxius parroquials i els sis-cents volums de la biblioteca auxiliar.A l'arxiu diocesà hi ha 810 metres lineals de documents.

Tanquem la llum i sortim del celler per tornar a la sala d'estudiosos on l'Enric aprofita per fer l'última explicació. Em parla de les delegacions de l'arxiu en les que cada cinc anys la documentació passa a l'Arxiu General ( Càritas, Intermon,...).A la secció de delegacions cada entitat té els seus arxivadors.

A la sala d'estudiosos continua la feina silenciosa dels investigadors. Agraeixo a l'Enric Bartrina el tracte rebut i la seva lliçó magistral. Ens acomiadem i surto al carrer.

Marxo amb la sensació plaent d'una nova descoberta i la certesa que la feina dels arxivers i algunes de les seves intervencions per salvar documentació, és important per conèixer millor la nostra història.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada