dissabte, 24 de desembre del 2011

Les cambres secretes de la llibreria màgica.

Falten poques hores per la Nit de Nadal. Demà, 25 de desembre , es commemora el naixement de Jesús a Betlem. Independentment de les creences personals tothom procura estar aquestes festes amb la família . Som tan globals que fins i tot podem oblidar les nostres tradicions. Posem arbres plens de garlandes, esperem al Pare Noel,... però, i el pessebre? Poques famílies posen aquesta representació en figures del naixement que celebrem aquests dies.És cert que hem desvirtuat el Nadal. Ara sembla que comprar sigui l'únic objectiu.


La gairebé centenària Llibreria Fregola ens regala aquests dies un aparador ple de figuretes de fang, algunes de les quals es mouen. Però el que potser no sabeu, nenes i nens, és que a la llibreria hi ha unes cambres secretes en les que tenen milers de figuretes fetes a mà. Durant tot l'any podeu ampliar el vostre pessebre, no val esperar als mercats de Nadal.
Molt amablement la gent de la llibreria Fregola m'ha deixat entrar en aquests espais màgics per poder compartir el descobriment amb vosaltres.

Per un passadís secret s'arriba a la primera sala amb els prestatges plens de figures del pessebre i de capses de cartró en les que podem llegir: pescador, pastor amb xai a l'espatlla, llenyataire, samaritana, nen Jesús, vell amb corder als braços, moliner, bugadera,... i s'especifica els centímetres de cada figureta.

Podem trobar figures de cases amb molta tradició, com la murciana Maestros Artesanos que es dedica a l'artesania del pessebre des de 1.750. Múrcia és una regió especialitzada en aquesta artesania, a les cambres secretes de la llibreria Fregola podeu admirar figures de cases com Serrano, Decorarte,Oliver,... La catalana Puig Llobera també omple part dels prestatges.

Em quedo bocabadat. Baixant unes escales hi ha una segona cambra plena de naixements, pastors, caganers, animals,...

Agafar una figura i mirar-la detingudament et deixa meravellat. Quina feinada fer cada figureta. Emmotllar el fang, coure-la, pintar-la a mà,...

Alguns dels oficis representats no els havia vist mai . Mireu com s'enfila a la palmera per collir dàtils!

La bellesa d'algunes figures em fa compartir la seva mirada tranquil·la una estona... Mireu els vestits de roba i el treball en fang.

Les cambres secretes de la llibreria Fregola ens amaguen petites joies per poder fer el vostre pessebre artesà.
Atentament.
Senyor i

3 comentaris:

  1. DIU EL MEU PARE QUE 1 DIA ANIREM A LES BOTIGUES CENTENARIES A TOTES I M' EMSENYARAN ON ESTAVA LA DROGUERIA SIMON B.C LA CASA GUARRO LA LAVAQUIAL O ALTRES MES ADEU SENYOR I


    ATENTAMENT EMMA CRUZ PUY

    ResponElimina
  2. M' A AGRADAT LA FOTO DE LA MONTSE I EL IGNASI ESTAN MOLT GUAPOS A LA MONTSE ES JUVILA AQUEST ANY HOOOO SAAAAAVIEES!!!!!!

    ADEU EMMA CRUZ PUY!!

    ResponElimina
  3. M'agrada molt la proposta del teu pare Escolta molt bé les explicacions que et farà.Estic molt trist perquè la Montse es jubila.
    Atentament

    ResponElimina