divendres, 8 de juny del 2012

Botigues centenàries de Lleida ( 1 ).

La nostra estimada ciutat conserva un tresor en el seu eix comercial. Són poques, es poden comptar amb els dits de les mans, però fa una colla d'anys ,- més de cent-, que aquestes botigues donen caràcter al comerç lleidatà.Algunes ja han estat protagonistes del nostre blog: Pastisseria Monrabà ( 1.850) , Casa Guarro ( 1.883) , Farmàcia Pons ( 1.908) i Lliberia Fregola ( 1.912).
Les altres que anirem descobrint a poc a poc són: Llibreria Casas, Pastisseria Torres, Joieria Lavaquial, Josa & Gassó, Farmàcia Aragonés i Antiga Casa Inglés.
Amb les entrades del 28 de maig i del 2 juny he començat amb el misteri de la Farmàcia Pons. Continuaré avui amb la més jove d'aquestes botigues, la llibreria Fregola, que enguany celebra el seu centenari. Al blog seguim les nostres tradicions observant el seu aparador i parlem sovint d'aquest comerç. Ramon Fregola Fabregat la va fundar l'any 1.912. Actualment tenim dues generacions treballant, el matrimoni format per Manel Fregola Suñé i l'Ana Maria Navarro, i els seus fills Ramon i Manel. Està especialitzada en la venda de tota mena de productes religiosos i de records "lleidatans".

Podeu triar entre figuretes, plats, gots amb el Marraco, la Seu Vella, l'Indíbil i Mandoni, la Porta del Lleó, la façana d'arquitectura civil romànica de l'Ajuntament,...
L'Ana Maria, mare del Ramon i el Manel, és una botiguera clàssica. Va introduir els pessebres artesans i els productes de regal. Si us interessa el món del pessebrisme, no deixeu de demanar-li consell.
Molt amablement en Ramon m'ha passat dues fotografies antigues del seu àlbum familiar ( en una d'elles podeu veure les dentetes típiques de les fotografies de fa una colla d'anys) . Són de finals dels anys cinquanta del segle passat. Sota de la fotografia antiga veureu una fotografia actual del mateix espai de la botiga. Les primeres corresponen, tal com entreu al comerç, a la part esquerra.


Ara podeu veure la botiga entrant a la dreta. A la fotografia antiga fixeu-vos quina colla de màquines d'escriure! Durant molts anys van ser els distribuïdors oficials de la casa Olivetti. Com podeu comprovar a la fotografia actual, els armaris han canviat molt poc...


Molts de vosaltres no sabeu que és una màquina d'escriure, però pregunteu als vostres pares i sobretot als padrins. Segur que tots saben que era una Olivetti. Així veureu que no sempre hem viscut envoltats d'ordinadors,...
Molt aviat, al blog, entrarem a una nova botiga centenària.
Atentament.
Senyor i

12 comentaris:

  1. Hola senyor I.

    Sòc el Pau de l' escola Sant Jordi Lleida.
    Jò baig cada any a comprar les figures i de tant en tant hervetes per el pessebre.

    Pau M.

    ResponElimina
  2. Hola Pau M. Jo també compro en aquesta llibreria màgica les figuretes del pessebre.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Anònim 29 de desembre de 2012 19:36

    hola senyor i avui e anat al care majo i e vis les 3 vutiges sentenaries e vis la llibreria cases i la llibreria fregola i lo ultim la passtiseria mol rava una aabrasada i un peto i bones festes senyor i soc lucia rios juarez.

    ResponElimina
  4. Molt bé Lucia, has fet una bona feina. També et desitjo bones festes i et dono una abraçada molt forta!
    Atentament

    ResponElimina
  5. Hola senyor i ja i he entrat a la llibreria fregola dos

    vegades i emb quedo miran el pessebre de l'aparador


    soc la Julia R

    ResponElimina
  6. Ja veig, Júlia R , que t'agrada molt el pessebre de l'aparador. He de confessar-te, que a mi també!
    Atentament.

    ResponElimina
  7. M'agrada conèixer això llocs centenaris, de vegades no m'ho creo
    Arnau

    ResponElimina
  8. Hola Arnau. Encara que et costi creure que aquestes botigues tenen 100 anys o més, és veritat.
    Atentament.

    ResponElimina





  9. HOLA SEYOR i?SOC l' IVAN AVUI HE' NAT apassegar PER EL CENTRE DE LLEIDA I HE VIST LA PASSTISERIA MONRABA,LA LLIBRERIA FREGOLA,LA LLIBRERIA CASA
    CASAS.





    ResponElimina
  10. Fantàstic Ivan!Passejant has localitzat tres de les botigues centenàries de la nostra estimada ciutat.

    ResponElimina
  11. SOC l'IVAN GRACIES SENYOR I.
    TAMBE VAIG PASSEGAR PER LES ANTIGUETATS DE LA RAMBLA I VAIG VEURE FOSSILS,
    MONEDES ANTIGUES DE TOTS ELS PAISSOSI ME VAIG COMPRAR UN LLIBRE???
    AAAAAAAAAAAAAAAAADDDDDDDDDDDDDDDDDEEEEEEEEUUUUUUUUUUU???

    ResponElimina
  12. Perfecte Ivan ! Ja veig que el mercadet de la Rambla de Ferran et va agradar molt. Quin llibre et vas comprar?
    Atentament.

    ResponElimina