diumenge, 10 de juny del 2012

Calfred a la reixa.

Passejar per la nostra ciutat és tot un plaer. Hi ha, però, un racó que sempre em fa pensar, m'entristeix, m'esgarrifa,... Quantes il·lusions, i projectes van acabar per a moltes persones en aquest espai en el que ara caminem tranquil·lament ...




















Si aneu per l'Avinguda de Blondel a tocar de l' Estació d'Autobusos, veureu un edifici que va ser inaugurat el 18 de gener del 1.936 com a seu lleidatana del Banc d'Espanya. El carrer Saracibar us portarà a l'Avinguda de Madrid i podreu donar un cop d'ull a la part del darrere , la que dóna al riu.




















L'any 1.938 l'edifici es va tancar per les grans destrosses causades pels atacs que va patir durant la Guerra Civil Espanyola. Es va reconstruir l'any 1.945 , i fins al 31 de desembre del 2.006 va ser la delegació del Banc d'Espanya a Lleida.





















Mireu be la reixa, està plena d'impactes de bala. Penseu en els soldats que estaven al front de guerra. Si les bales han deixat gairebé perforades unes magnífiques reixes de ferro, què van fer amb el cos d'aquells que lluitaven?

Observeu els impactes, poseu els vostres dits als forats,... un calfred recorrerà el vostre cos pensant: per què diuen que les persones som animals racionals?
Cada dia podeu veure a la televisió notícies que parlen de guerres llunyanes. Penseu que la mort també es va passejar per la nostra ciutat.

Els impactes de bala a les reixes de l'antiga seu del Banc d'Espanya són un dolorós testimoni d'un dels conflictes armats que ha patit Lleida.
L'edifici a partir del 2.008 acull la "Delegación de Economia y Hacienda" , i el Cadastre.
Atentament.
Senyor i

1 comentari: