diumenge, 17 de febrer del 2013

Joguets i joguets ( 3 ).

Ja vaig avisar-vos; la primera planta us deixarà bocabadats amb els seus espais dedicats als futbolins , a la fira de Verdú i al teatre.
Avui visitarem virtualment els futbolins. En aquest espai es podia gaudir d'una vintena de minifutbolins i màquines sobre futbol fabricats a Catalunya, Itàlia, França, Alemanya, Anglaterra i els Estats Units.  


El joc del futbolí es va inventar conjuntament a França i Alemanya entre 1.880 i 1.890; però tal com el coneixem actualment , va ser l'industrial francès Lucien Rosengart qui el va patentar l'any 1.923. Gairebé tots els que es podien veure al museu de Verdú no eren els futbolins clàssics amb quatre barres movibles en les que estan organitzades les figuretes dels futbolistes: porter, defenses, mitjos i davanters.
Esteu preparats per descobrir futbolins sorprenents?
El primer és un futbolí amb tres jugadors per equip que es mouen amb unes barres metàl·liques , una pel porter i l'altra pels davanters. Polsant una llengüeta es xuta la pilota.

  El proper artefacte futbolístic és la Play Football, aquí ja tenim molts més futbolistes preparats per fer el millor gol en qualsevol moment.
Fabricat als Estats Units entre 1.920 i 1.930, la propera joia funciona amb pedals. El camp de futbol està envoltat amb publicitat de l'època.


En futbolí següent, fabricat a Alemaya al 1.940, podeu veure un gran partit entre les seleccions italiana i alemanya .


Amb les figuretes fixades per la cama esquerra i la dreta mòbil per poder xutar tenim aquesta meravella fabricada als Estats Units l'any 1.920.
Els futbolí anterior el podeu veure en acció en el proper vídeo:
 Per acabar el curiós Footl-ball-staar, futbolí de ferro fos i fusta de quatre cares de fabricació francesa. Una raresa total !


Però les sorpreses de la primera planta només han començat. Molt aviat al blog podreu descobrir la màgia dels autòmats.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada