dissabte, 13 d’abril del 2013

Col·lecció Josep M Queraltó ( 2 ).

El fotògraf i òptic venecià Carlo Ponti ( 1.823 - 1.893 ), va inventar el megaletoscopi. Seieu davant de l'artefacte i mireu per la finestreta. Sorpresa, dues imatges de Venècia, una de dia i l'altra de nit. 


La primera escena es veu en obrir les portes. Uns miralls dirigeixen la llum a la part del davant de la diapositiva i la sensació és que mirem una ciutat amb la llum del dia.

 
Si tanquem les portes, la llum va a la part posterior de la diapositiva i el que veiem és la mateixa imatge, però de nit. La diapositiva és una fotografia pintada per la part del darrere amb petits forats en diferents llocs  per fer-nos imaginar els llums de la ciutat.


A la propera fotografia, a la dreta , podem veure un zoòtrop fabricat a la Gran Bretanya l'any 1.867. Zoòtrop en grec vol dir "roda de vida". El va inventar em matemàtic anglès William Gerorge Horner l'any 1.834 . L'invent va permetre veure a diverses persones alhora imatges en moviment.Va ser una joguina molt popular, només cal fer rodar i mirar per les ranures, la sensació de moviment és total.


A l'esquerra del zoòtrop tenim un  praxinoscopi . Era una versió millorada del zoòtrop. El seu inventor, el francès Charles Émile Reynaud ( 1.844  - 1.918 ) el va crear l'any 1.877, substituint les ranures del zoòtrop per un prisma central amb miralls on es reflectien els dibuixos de la tira de paper. Amb aquest canvi la sensació de moviment era millor.


A la propera entrada donarem un cop d'ull al diorama i als visors estereoscòpics.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada