dilluns, 9 de setembre del 2013

Després d'esclafar la primavera ...

A l'entrada 21.srpen 1968 ( 21 d'agost del 1.968 ), recordàvem el 45è aniversari del final sobtat de la Primavera de Praha. Txecoslovàquia envaïda per les tropes del Pacte de Varsòvia, despertava del seu somni i entrava en un malson...
Sembla que l'estàtua eqüestre de sant Václav ( Wenceslao ), obra de Josef Myslbek, domini amb la seva mirada aquest gran espai urbà.


Malgrat que el sistema repressiu soviètic va durar vint anys més, als cinc mesos d'aquests fets, concretament el 16 de gener del 1.969; l'estudiant Jan Palach es va immolar en aquesta plaça.


Tres dies després de transformar-se en una torxa humana, Jan Palach moria .Els funerals del dia 25 de gener del 1.969 van ser un acte massiu de protesta. Només havia passat un mes quan un altre estudiant, Jan Zajíc, s'immolava de la mateixa manera a la plaça. Dos mesos després, Euzen Plocek, feia el mateix a Jihlava.


Una senzilla placa recorda a dos d'aquestes tres persones que no podien viure sense llibertat. Concretament les dues que van morir a la plaça.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada