dijous, 26 de juny del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 2 ).

Tal com vaig dir-vos en la primera entrada dedicada a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida, a poc a poc anirem descobrint aquestes joies de la tipografia . Escolteu bé les explicacions que del Dionís als vídeos perquè és un mestre en aquest art de dissenyar, compondre i imprimir textos mitjançant els tipus mòbils.
Començarem per la premsa tipogràfica vertical de la que podem dir que funciona com la de Gutenberg, però és molt més moderna. Penseu que la que va inventar l'impressor i gravador alemany cap al 1.440 era tota de fusta. A la propera fotografia en Dionís ens ensenya una làmina del seu llibre "L'encyclopédie Diderot & d'Alembert. Imprimerie- Reliue. Bibliothèque de l'image", en la que podeu veure un dibuix de la impremta tipus Gutengerb.


Al vídeo veureu com el Dionís imprimeix un abecedari d'estil gòtic tallat sobre fusta. Els tipus mòbils no són metàl·lics sinó de fusta. Aquesta tècnica d'impressió amb lletres de fusta es diu xilografia.Mireu la cara de felicitat del Dionís al veure el resultat del seu esforç...


Deixem-nos de xerrameca i prepareu-vos per veure com funciona a la perfecció la Karl Krause amb el número  10.472 , feta a Leipzing ( Alemanya ) fa 132 anys. Johann Gottfried Karl Krause va ser un empresari alemany fabricant de màquines relacionades amb el món de la impremta.


A la propera entrada dedicada a la Sala Temàtica començarem a conèixer les mítiques Minerva.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada