dilluns, 18 d’agost del 2014

Els dinosaures han marxat del soterrani de la rectoria...

Al juliol del 2.010 visitàvem el nucli històric de Coll de Nargó amb la finalitat de descobrir el soterrani de la rectoria. Entrar a la Sala d'Exposicions Límit K-T ens permeté gaudir de les troballes del jaciment paleontològic de la vall del riu Sallent, un dels quatre més importants del món. El museu era molt petitet. Era, perquè amb el nou edifici al costat de l'escola, la proposta museística ha guanyat molt.


Espai Dinosfera ens permet xalar fins al 28 d'agost amb l'exposició " L'eclosió del Passat. Ous i cries de dinosaures". Pugeu  fins a l'Alt Urgell per donar un cop d'ull a les darreres troballes científiques sobre la reproducció i el comportament dels dinosaures.


L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, coordina la itinerància d'aquesta exposició, que al setembre anirà a Sabadell. La visita ens permet veure una magnífica col·lecció de nius i ous de dinosaure dels Estats Units, Argentina i la Xina. Recordeu que les niuades més grans d'ous de dinosaure que s'han descobert a Europa són de Coll de Nargó. A molts dels plafons explicatius trobareu el dibuix d'una gran mà que ens convida a tocar i tocar. 
El paleoescultor Brian Codey va fer el model que veieu a la propera fotografia per a la revista National Geographic del maig de 1.996.


El model es basa en la cria fossilitzada " Baby Louie", i representa un embrió d'un dinosaure tericinosaure anomenat Gigantoraptor.


És espectacular la reconstrucció d'un niu trobat a la Xina, de 2,5 metres de diàmetre. Els paleontòlegs creuen que és d'un dinosaure teròpode carnívor que mesurava uns 10 metres. A la fotografia podeu veure com Chai Zhongqing desenterra el niu que conté 26 ous, els més llargs que mai s'han trobat.


L'any 1.923 es va descobrir un dinosaure al que li van posar el malnom d' Oviraptor  ( lladre d'ous ). Investigacions recents demostren que no era un lladre, sinó que protegia el seu propi niu. Aquí teniu una maqueta d'aquest dinosaure del Cretaci superior ( 80 milions d'anys ).


La visita a l'exposició us permetrà tocar ossos reals d'hadrosaures, veure reconstruccions articulades d'esquelets de diferents espècies, "excavar" per trobar ous de sauròpode ... Vigileu amb el ramat que volta per l'Espai Dinosfera. Tranquils, els Protoceratops eren dinosaures herbívors !


Recordeu, fins al dia 28 de dilluns a divendres d'11 a 14 i de 17 a 20, i els diumenges d'11 a 14, l'Espai Dinosfera de Coll de Nargó us espera.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada