diumenge, 17 d’agost del 2014

Un cop d'ull a la Sala Temàtica ( 6 ).

Després de xalar a l'entrada anterior en la que vam veure com funciona la Linotype 78, avui ens fixarem en tres màquines més senzilles, però força curioses. La primera és una guillotina del 1.882. Fins al 1.950 va ser totalment manual, però aquell any es va rectificar i se li va adaptar una maneta.


Aquesta maneta serveix per connectar-hi el motor i per frenar la inèrcia de la màquina. Com podeu veure al proper vídeo, despés que en Dionís faci girar un dels mecanismes de la guillotina, al final de la carrera la màquina frena la inèrcia i dispara el motor.


El segon artefacte que presento avui és la màquina vertical d'estampació, molt més moderna que l'anterior, és de mitjans del segle passat; dels anys 50 - 60. A la fotografia podeu observar al Dionís fent punt de llibre amb ella. 


És una màquina que utilitza la calor per estampar. En aquest cas treballa a 100 graus i fa que el film platejat quedi estampat al punt de llibre.


El vídeo ens mostra com la pel·lícula platejada passa del rodet al punt de llibre de color negre. Hi ha màquines d'estampació vertical automàtiques que, evidentment, fan la feina a molta més velocitat.


Per acabar l'entrada d'avui parlaré del grapador o màquina de cosir. És també dels anys 50 - 60 del segle passat i permet cosir per damunt per fer talonaris, o pel llom per fer revistes.


En Dionís ens ensenya al proper vídeo com es cusen els talonaris amb aquesta  màquina que inicialment també era manual, però se li va afegir un motor per facilitar la feina dels operaris.


A la propera entrada podreu descobrir un dels secrets més misteriosos d'aquest racó de Lleida sorprenent...
Atentament.
Senyor  i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada