Després de visitar l'antic castell de Cubells, tornem a la carretera que ens porta a Artesa de Segre per descobrir alguns dels secrets amagats en el seu extens terme municipal. Penseu que Artesa té vint nuclis agregats. Pocs quilòmetres després d'Artesa, en una llarga recta que acaba al poble de El Gos, trobem l'indicador de Seró, un dels nuclis agregats a Artesa.
L'any 2.007 ocupats en la construcció d'una canonada de la xarxa per distribuir l'aigua de reg del canal Segarra-Garrigues, el treballador que feinejava amb l'excavadora va trobar unes restes espectaculars...
Font fotografia: Portada del número 295 de la Palanca. Publicació d'Artesa de Segre i Comarca.
Seró ha tingut molta sort perquè les restes s'han quedat al poble i l'edifici que les acull va guanyar el premi FAD d'arquitectura del 2.013. A més a més va ser una de les tres obres escollides per representar Catalunya a la Biennal d'Arquitectura de Venècia del 2.014; tot un luxe per un petit poble de 82 habitants.
La fotografia anterior és de la portada de la revista anual Arquitectura Viva (AV) España 2.014. En ella podeu contemplar una part de l'edifici de l'Espai Transmissor de Seró. Faig una fotografia mirant al poble de Seró; en la que podeu veure el castell esmentat ja al segle XII i transformat en casal. També podeu observar l'església parroquial de Santa Maria, d'origen romànic, reformada els segles XVIII i XIX.
En un petit espai museístic podeu veure totes les restes trobades i fer un seguiment fotogràfic de la troballa , així com de les explicacions històriques corresponents. Està clar que el megàlit dels Reguers de Seró és un dels conjunts escultòrics més rellevants del neolític final-calcolític europeu.
Després d'escoltar les explicacions, comença el moment estel·lar de la visita. Caminem en silenci per un petit laberint on només sentim el soroll dels nostres passos sobre el terra de paviment ceràmic esmicolat. Pels forats de les totxanes veiem el paisatge del Mig Segre.
Al final d'aquest laberint espiral quadrangular, la sorpresa és monumental. El terra de paviment ceràmic esmicolat, es transforma en pols d'argila en el que queden marcades les nostres petjades. Davant nostre apareixen les restes d'un megàlit datat a mitjans de la primera meitat del segle III abans de Crist...
Aquests menhirs-estàtua de Seró són unes grans escultures antropomorfes decorades amb diferents dibuixos que representen túniques, capes, mantells, cinturó...
Els diferents fragments encaixen perfectament i formarien un menhir-estàtua d'uns set metres d'alçària, la més alta d'Europa. Estem davant d'una obra d'art de la prehistòria.
La decoració esculpida fa gairebé quatre mil anys en aquestes lloses de pedra sorrenca, és espectacular. La capa que cobreix l'esquena del menhir-estàtua us deixarà bocabadats.
Apropeu-vos a les comunitats prehistòriques de la vall del Segre i gaudiu d'un premi FAD d'arquitectura visitant l'Espai Transmissor de Seró. Si voleu fer la visita truqueu al telèfon 661224195.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada