diumenge, 6 de setembre del 2015

Al castell de Tudela de Segre.

Després de visitar virtualment l'Espai Transmissor de Seró, deixem aquest petit poble aturonat per visitar el seu poble germà, Tudela de Segre, també enfilat a un turó. Tudela és un dels vint nuclis agregats d'Artesa de Segre,  l'any 2.010 tenia 91 habitants. Enfilar-se pels carrers del poble té premi, al cim ens espera el castell que ja apareix documentat l'any 1.172.


El gran casalot és de l'època barroca, i es va edificar a l'indret on hi havia hagut l'antiga fortalesa medieval. Si mireu bé la part esquerra de la façana, en la cantonada de l'edifici podeu llegir les sigles UGT .


L'antiga fortalesa va estar vinculada amb l'ordre dels templers. Ens hem enfilat a 449 metres d'altitud i descobrim el valor estratègic del castell, des del qual dominem una part del Segre Mitjà. Tornem a la façana, i encara que costa una mica de veure, sota la reixa de la finestra de l'esquerra podem llegir CNT. Per què al castell de Tudela de Segre hi ha aquestes sigles?


Perquè durant la Guerra Civil aquest castell era escola militar i centre de control de les forces republicanes. Entrem al gran casalot on podrem veure els dibuixos i gràfics que es conserven a les seves parets. Des de l'any 1.949 es considerat Bé Cultural d'Interès Nacional. Pujant a la primera planta trobem una gran sala on una paret ens dona la benvinguda amb els seus dibuixos i missatges: ¡ Por la independencia de España! . Sobre la porta d'accés a l'aula on impartien les classes podem llegir: "Los pleitos de España los resuelven los españoles ( del Dr Negrin )".


Entrar a l'aula de formació militar és inquietant. Malgrat estar molt atrotinada encara es pot veure la pissarra sobre la que llegim FIDELIDAD A LA REPUBLICA, i una colla d'explicacions pintades a les parets. Llegir-les posa la pell de gallina...


Sección de punta de vanguardia en exploración avanzada.
Tres escuadras en exploración militar. Tres formando patrullas ( en cada una un explorador Z ).

El text de la dreta és més inquietant ja que explica que cal fer si un explorador nota l' olor a iperita ( gas mostassa). Oficialment a la guerra civil no es van emprar armes químiques...

Compañia de vanguardia.
Una sección de exploración.
Dos secciones en columna.
Los exploradores Z de punta de vanguardia hacen la señal de peligro el notar olor a iperita, dejando una señal en el terreno: las patrullas se colocan los medios de protección individual y atraviesan la zona.


Compañia en vanguardia.
Las patrullas de exploración han atravesado la zona y pasado el peligro se despojan  de los atuendos de protección.
Los exloradores quimicos del grueso de vanguardia se reunen en la posición de partida y después de recibir instrucciones del teniente Z de la Compañia divididos en grupos de 4 ó 5 de los que uno es jefe comienzan a delimitar la zona y buscar camino de paso.

Un esquema acompanya cada explicació. Penseu que parlen del terrible gas mostassa, una família de productes químics emprats fonamentalment com arma de guerra, conegut també com iperita , de Ypres, la ciutat belga on l'any 1.917 els alemanys van utilitzar per primera vegada aquest armament.
Sortim de l'aula de formació i tornem a la sala principal. A l'entrar a les altres habitacions nous missatges pintats sobre les parets, ens parlen d'un moment històric convuls: " España no es un pais de capitulaciones ( del Dr Negrin ), o "Soldado! Estas son tus armas, no las abandones; ellas te llevaran a la victoria".


Surto del castell de Tudela de Segre i abans de marxar dono l'últim cop d'ull a l'edifici que presideix el turó i al magnífic paisatge del Mig Segre.


Baixant del turó és difícil no pensar en la gairebé nul·la evolució dels humans per superar el nostre afany destructiu. L'edifici barroc i l'antiga fortalesa medieval han vist diferents tècniques per matar-nos els uns als altres, cada vegada més eficients...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada