dissabte, 26 de setembre del 2015

A vuit quilòmetres de Palerm ( 2 ).

Deixem la teulada de la catedral de Monreale i baixem els 180 graons amb la finalitat de visitar el seu interior. L'estil de la catedral barreja elements de l'arquitectura nòrdica normanda amb altres de l'art musulmà. Les portes d'entrada són de bronze. Nosaltres entrarem per la del portal nord, feta l'any 1.190 per l'escultor Barisano de Trani.


Estem en una de les obres més importants del món d'art normand. Guillem II va edificar l'any 1.172 una església i al seu costat un monestir benedictí. Només entrar t'adones ràpidament de la importància d'aquest edifici del segle XII.


Si les columnes de marbre i el terra amb pòrfir, granit i marbre són extraordinaris, no trobo un adjectiu prou adient per explicar-vos la meravella que tinc davant dels ulls. Quina feinada cobrir els 6.430 metres quadrats amb petites tessel·les ! Aixecar el cap ens permet adonar-nos de la magnitud d'aquesta joia de l'arquitectura medieval.


Els artistes sicilians formats a l'escola bizantina, grecs i venecians enviats pel Papa Celestí III per decorar els murs, van emprar 2.200 quilograms d'or. Els mosaics més impressionants són els de l'absis central, presidit  per un colossal pantocràtor, la representació de mig cos de Crist jutge. A esquerra i dreta del cristograma IC  XC ( lletres de l'alfabet llatí que corresponen al nom de Jesucrist en grec ), podem llegir les paraules en grec OPANTO CRATOR ( Totpodrerós ).


Els laterals de la catedral també estan plens de mosaics amb fons d'or que ens expliquen passatges de la Bíblia tant de l'Antic com del Nou Testament. Es llegeixen d'esquerra a dreta i comprenen des de la Creació fins a la Passió de Crist.


Aquests mosaics es van fer durant el període bizantí mitjà, quan dominava la dinastia imperial commena 1.057 - 1.207. Els mosaics de la catedral de Monreale són la sèrie més extensa de mosaics commens del món.


El primer orgue va ser construït l'any 1.503; al 1.608 es construí el segon cos. Un gran incendi l'any 1.811 el destruí conjuntament amb el cor i part del sostre. L'orgue que va substituir-lo es retirà l'any 1.967 per acollir els actuals orgues monumentals de sis teclats Ruffatti de Padua.

 
Abans de sortir de la catedral per ensenyar-vos el claustre, torno a fixar-me  el pantocràtor des de la nau lateral i em quedo petrificat perquè sembla que el totpoderós m'està mirant... Canvio a l'altra nau i continua observant-me! Els ulls de Crist, que estan separats tres metres, segueixen atentament al visitant.


Cal sortir de la catedral de Monreale per accedir al claustre. Voleu acompanyar-me?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada