dilluns, 28 de març del 2016

Musicalitza't ( i 3 ).

Per acabar la trilogia d'entrades dedicades a l'exposició Musicalitza't, organitzada per l'Arxiu Capitular de Lleida, ens aturem a la taula 3 on una petita mostra dels cantorals que tenim al nostre arxiu, s'exposen. Tres cantorals són els protagonistes, tres dels quaranta-cinc que es conserven al fons musical, tal com descobrírem  al juliol del 2.010 a l'entrada "La porta i la clau ( 9 )" ...


El llibre del cor és un llibre de gran format que conté la música que es canta al cor durant l'ofici. Molts disposen de quatre rodetes i un tirador de cuir al llom per poder transportar-los fàcilment. Començarem donant un cop d'ull al de la dreta de la taula, un antifonari romà del camí dels Sants de la Catedral de Lleida, un llibre manuscrit dels segles XV al XVIII ( 1.793 ).


La notació musical és quadrada sobre pentagrama. Com altres llibres del cor, ha estat adaptat a l'ús i ha sofert canvis durant la seva història. A la propera fotografia podeu veure al centre del foli una part raspada on encara es pot llegir el fragment: " O Martine dulcedo, medicamentam et medice".  


A la propera fotografia de detall podeu apreciar la notació musical quadrada i l'excel·lent cal·ligrafia del copista i l'il·luminador. 


Al centre de la taula, de mida més petita, tenim el Cantoral de l'Ofici del Ritual i del Missal, llibre manuscrit en pergamí i paper entre els segles XVI i XVIII.


També presenta notació musical quadrada sobre pentagrama. Conté les benediccions del Terme ( celebració que es fa cada diumenge del mes de maig després de la missa de migdia ), l'ofici del Dijous Sant, les lamentacions i les Misses de Nadal . Un llibre amb molts estils diferents.


Al foli de la dreta, escrit en cal·ligrafia de librària del segle XVIII, destaca l'orla que emmarca la partitura, traçada en color marró, negre, verd i vermell resseguint motius decoratius geomètrics. La propera fotografia de detall ens permet valorar aquesta filigrana.


Per acabar, el cantoral manuscrit en pergamí del 1.694, l'Antifonari de l'ofici de l'Assumpció de la Mare de Déu, el de l'esquerra de la taula. Cinc pentagrames per foli i notació musical quadrada. Les guardes estan elaborades amb pergamins reutilitzats com era freqüent en els llibres litúrgics de gran format.


En aquest cas les guardes amaguen un fragment de missal i d'un antifonari que podrien datar-se entre els segles XV i XVI. L'única data que consta al manuscrit està dintre  d'una caplletra D. Recordeu que una caplletra és una lletra majúscula, sovint ornamentada, amb la que s'inicia la primera paraula d'un escrit. En aquest cas a la caplletra es pot llegir: " Josephus Boix precentor me facit anno domini 1.694". Josep Boix era el canonge encarregar de la direcció del cant en el cor de la Catedral. Aquest càrrec té el nom de xantre.
L'última fotografia d'avui ens mostra la feina feta per l'il·luminador a la caplletra G de la paraula Glori.


Recordeu que podeu consultar els documents de l'Arxiu Capitular de Lleida de dilluns a divendres de les 9:00 a les 13:00 hores.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada