dimarts, 12 d’abril del 2016

L'espai museístic del cinema ( 1 ).

Poblet, de la mà del comte Ramon Berenguer IV, i Santes Creus promogut per Guillem Ramon de Montcada; van néixer amb l'objectiu de fundar dues abadies cistercenques. Santa Maria de Vallbona, en canvi, fou una comunitat eremítica femenina situada a la serra del Tallat, que obtingué l'any 1.173 l'adscripció al Cister
Anem virtualment a Vallbona de les Monges, municipi de l'Urgell ubicat a la vall del riu Maldanell, afluent del Corb. Aquest petit municipi té en el seu cor l'impressionant monestir cistercenc de santa Maria de Vallbona, fundat al segle XII per l'eremita Sant Ramon.
L'església té dues portes, una sota el campanar que comunica amb el claustre, i l'altra al braç nord del transsepte ( nau transversal d'una església - creuer-), que donava a l'antic cementiri del monestir, avui Plaça Monestir.


A la porta podeu veure el timpà romànic del segle XII, amb un relleu de Santa Maria. La Mare de Déu i el nen, assegut sobre el genoll esquerre, estan flanquejats per dos àngels turiferaris ( que portem l'encenser ).


Al mur exterior de l'església que dóna a la plaça del Monestir hi ha cinc tombes en forma de sarcòfag, quatre de les quals són romàniques. En dues s'hi pot llegir el nom i llinatge: Sibil·la de Guimerà i Miquela Sasala. Tobes que podeu veure a la fotografia següent, a l'esquerra la tomba de Sibil·la de Guimerà ( 1.280 ), i a la dreta la de Miquela ça Sala ( 1.244 ).


Si anem a la part de la plaça que toca al carrer Major, podrem veure un tram del carrer Prat de la Riba en el que avui tenim el nostre objectiu. Concretament al número sis, just davant de l'Ajuntament...


El passat dia 4 de juliol s'inaugurà l'Espai Museístic del Cinema, un espai que acull una petita mostra de les més de 20.000 peces de la col·lecció que ha reunit al llarg dels últims trenta-cinc anys Josep Maria Queraltó nascut a Vallbona de les Monges l'any 1.937.


Josep Maria Queraltó és un dels fundadors de Kelonik, empresa lider dedicada a la fabricació d'equipament cinematogràfic. Al blog, la primavera del 2.013, mitjançant cinc entrades visitàrem virtualment a la Sala Montsuar de l' Institut d'Estudis Ilerdencs l'exposició Il·lusió i moviment. De les ombres al film. Col·lecció Josep M. Queraltó.


Entrem al Centre de Recursos en el que a la planta baixa hi ha l'oficina de turisme i una agrobotiga. A la primera planta ens espera l'únic museu del cinema de les terres de Lleida.


Hi veurem: ombres franceses, joguines òptiques, llanternes, càmeres fotogràfiques, filmadores, projectors, ràdios... Més de cent objectes dels 20.000 que formen la col·lecció Josep Maria Queraltó.


Esteu preparats per donar un cop d'ull a la història del setè art  que ens ofereix l'Espai Museístic del Cinema, al costadet d'un dels tres monestirs de la Ruta del Cister ?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada