dissabte, 16 d’abril de 2016

The National Library of Ireland.

El primer dia d'abril, després de creuar el Pont del Mig Penic, trobàrem l'edifici The Winding Stair on hi ha un restaurant i una de les antigues llibreries independents que ha sobreviscut a la capital d'Irlanda. En acabar la visita virtual us proposava tornar a creuar Ha'penny Bridge per anar a donar un cop d'ull a la National Library of Ireland, al costat del Trinity College.
Un plafó col·locat a la reixa del costat de la porta, anuncia l'exposició Yeats. La vida i obra de William Butler Yeats una de les figures més representatives del renaixement literari irlandès que fou Premi Nobel de Literatura l'any 1.923. 


Inaugurada l'any 1.890, la Leabharlann Náisiúnta na hÉieream ( en gaèlic irlandès ), fou dissenyada per Thomas Newenhan Deane amb l'objectiu d'albergar la col·lecció bibliogràfica de la Royal Dublin Society.


Té un volum estimat de vuit milions d'exemplars entre llibres, publicacions, diaris, revistes, manuscrits, mapes, gravats, dibuixos, partitures, fotografies. L'Oficina Genealògica i l'Arxiu Fotogràfic Nacional estan adjunts a la Biblioteca Nacional.


Abans d'entrar trobem una sèrie de grans fotografies en blanc i negre en els que podem veure antics usuaris de la National Library of Ireland. La moda ha canviat, però la fal·lera de llegir no...


Un acord del 1.881 establí que la biblioteca treballaria sota la supervisió del Consell dels Dotze Consellers, vuit dels quals nomenats per la Royal Dublin Society i quatre pel govern. Aquest acord conferia las consellers l'obligació de nomenar els encarregats de la biblioteca. L'acord es complí fins al 2.005, quan passà a ser una institució cultural autònoma. 


Després de la fundació de l'Estat Lliure d'Irlanda ( 1.924-1.925 ), la Biblioteca Nacional fou transferida al Departament d'Educació del que depengué fins al 1.986. Posteriorment passà al Departament d'Arts, Esport i Turisme, i al 2.005 com a conseqüència de la Llei d'Institucions Culturals Nacionals, esdevingué una institució cultural autònoma.


A la Biblioteca Nacional d'Irlanda podem consultar notes personals i llibres de treball d'eminents escriptors com James Joyce, William Butler Yeats ( Premi Nobel de Literatura l'any 1.923), Seamus Heaney ( Premi Nobel de Literatura l'any 1.995 ), Michael D. Higgins, Colm Tóibín i Roddy Doyle. En la propera fotografia podeu veure un espai dedicat a James Joyce.


L'edifici central en el que ens trobem, acull la Sala Circular ( la sala principal de lectura), el servei de microfilm amb la seva sala de lectura, i el Servei de Genealogia. Al primer pis hi ha la Sala Circular amb capacitat per a 75 lectors, tots amb instal·lacions  per a us del seu portàtil, accés lliure a catàleg, bases de dades de la biblioteca i recursos en línia. També hi ha fotocopiadors d'autoservei. Al costat de la sala Circular trobem dues sales microfilm amb capacitat per vint lector, que disposen de quatre impressores lector de microfilm. El Servei de Genealogia té deu terminals informàtics per accedir a serveis en línia. Com que no es poden fer fotografies d'aquests espais, he escanejat un fulletó informatiu en el que podeu veure la Sala Circular.


En un edifici al costat del principal, trobem 2.3 Kildare Street on hi ha el Departament de Manuscrits. Una sala de lectura amb capacitat per vint-i-vuit lectors permet consultar els manuscrits. Cada lector pot disposar de les instal·lacions per usar el seu portàtil. Una gran taula permet consultar mapes i manuscrits de dimensions importants.
L'Arxiu Fotogràfic Nacional està en un altre edifici, a Meetiing House Square, a la zona de Temple Bar. Cal cita prèvia per utilitzar la sala de lectura d'aquest arxiu.
Deixem la Biblioteca Nacional irlandesa per passejar pel cor de Dublín i visitar algun dels espais de la ruta James Joyce...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada