dissabte, 27 d’agost del 2016

Romànic amagat al Prepirineu ( 4 ).

Després de deixar Cabó, on hem descobert l'església de Sant Serni, baixem fins a Organyà per anar en direcció a la Seu d'Urgell. Abans d'agafar la corba a l'esquerra que hi ha a pocs metres després de la plaça de les Homilies veurem un indicador, a la dreta, que ens senyala la petita carretera per anar a Fígols. Baixem fins al riu Segre per creuar el pont, que antigament era una palanca ( una passera feta de taulons entre les dues ribes del riu ). Més antiga encara era la sirga que servia per creuar el riu...


La carretera, després de passar el pont, s'enfila fins a Fígols, també anomenat Fígols d'Organyà, capital del municipi de Fígols i Alinyà, situat gairebé en la seva totalitat a l'esquerra del Segre, entre el riu i la serra del Port del Comte. L'any passat el municipi tenia 261 habitants, 152 dels quals viuen a Fígols i la resta estan repartits per Alinyà, l'Alzina d'Alinyà, Canelles, Perles i una dotzena més de llogarets... La principal activitat econòmica del municipi és la ramaderia de llet. A la vall de Fígols, durant l'edat mitjana els Senyors de Caboet, el bisbe d'Urgell i el priorat d'Organyà hi tenien propietats. 


Al municipi trobem tres esglésies romàniques : Sant Víctor ( Fígols ), Sant Esteve ( Alinyà ) i Sant Romà ( Perles ). A més a més hi ha quatre ermites i capelles amb elements romànics. Però avui ens centrarem en Sant Víctor de Fígols, església romànica construïda al segle XII , declarada bé cultural d'interès nacional. 


L'església, malgrat que es considera una obra edificada al segle XII, apareix citada l'any 1.051 en un document en el que podem llegir: "ante aula Sancte Victoris qui es fundatum in valle Fichuls". A la propera fotografia podeu veure darrere del campanar d'espadanya o de cadireta de dos ulls situat al mur de ponent, la Roca Narieda que la gent més gran anomena Roca Diega, molt valorada pels escaladors.


És un edifici d'una nau amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. L'absis, amb volta de quart d'esfera, s'uneix directament a la nau a llevant. Posteriorment es van afegir dues capelles rectangulars a banda i banda de la nau, i una sagristia adossada a l'absis. Les finestres de doble esqueixada coronades amb arcs de mig punt adovellats, situades a l'absis, són originals. La decoració de Sant Víctor de Fígols es concentra a la part superior de l'absis. Podeu apreciar el fris d'arquets cecs sobre petites mènsules a la propera fotografia.


Si visiteu Fígols la tranquil·litat us acaronarà tota l'estona, però la tarda nit del 3 al 4 de desembre de 1.834, durant la primera Guerra Carlina hi havia destacada una partida de tiradors de Catalunya i nacionals de Tuixén i Organyà. Caigueren en un parany dels carlins i es refugiaren a l'església. Com que els carlins no pogueren entrar, li calaren foc. Les tropes lliberals, entre quinze i vint soldats cristins, moriren en l'incendi... 


L'eix vertebrador de Fígols és el carrer Major. Enfilem-nos virtualment fins al misteriós número 8  on us explicaré l'última i fascinant descoberta d'avui.


Mireu la rajola ceràmica amb el número de la casa, el número 8 tombat s'ha transformat amb el símbol d'infinit ( \infty )... L'any 2.012 vaig enviar una sèrie de fotografies de la curiosa decoració feta amb fòssils, la majoria eriçons de mar, al professor Heracli Astudillo Pombo, bon amic i apassionat de la paleontologia.


La recerca que va fer l'Heracli a partir de les fotografies és genial. Us recomano visitar el seu impressionant blog Folklore de los fósiles ibéricos. A l'entrada del 2 de setembre del 2.013 podeu llegir i  gaudir de les explicacions  sobre "La Casa dels Fòssils" o "Ca'l Fantic". No deixeu de clicar sobre el proper enllaç, us quedareu bocabadats amb el que ha descobert l'Heracli amb la seva investigació que combina ciència i art i que ens porta a milers de quilòmetres de Fígols: "Fósiles usados como ornamentación arquitectónica ( 6 )". Una forta abraçada Heracli.
Deixem Fígols per anar fins a Coll de Nargó ( Nargó per la gent del país ) on ens espera la bellíssima i vellíssima església de Sant Climent.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Molt agraït per la teva consideració i pels beneficis de la teva amistat!

    ResponElimina