dimecres, 18 de gener del 2017

Pianos i pianos al carrer Major...

El passat estiu no vaig anunciar-vos, afortunadament, el tancament de cap de les poques botigues centenàries de la nostra petita ciutat. Recordeu que els dos estius anteriors ens digueren adéu  l'Antiga Casa Ingles ( 2.015) i la llibreria Fregola ( 2014); la primera després de 141 anys oberta al mateix local i la llibreria quan feia 102 anys. L'any 2.15 també es traslladà al barri de Cappont la farmàcia Pons que des del 1.908 estava al carrer Major. En poc temps, del nostre eix comercial, han desaparegut tres de les botigues centenàries de Lleida. 
Avui torno a una de les vuit joies del comerç lleidatà que us vaig presentar a l'entrada "Un aparador molt musical" del març del 2.008.


L'any 2.013 dues entrades parlaven de Casa Guarro, a la del març "Com eren les nostres botigues centenàries" una fotografia del llibre editat pel diari La Mañana "Crònica del Comerç a Lleida 1.938-2.008", ens mostrava la botiga quan estava al número 66 del carrer Cavallers, en la que sota el balcó es llegeix: Instruments, Pianos, Música. 


Al mes d'abril a l'entrada "La visita ( i 4 )"  el Joan Guarro, amb el mateix nom i cognom que el seu besavi que fundà la botiga l'any 1.883, ens ensenyà molt gentilment el seu establiment, fent-mos fins i tot una petita demostració de la seva passió per la música que podeu recordar clicant l'enllaç anterior. 


L'any 1.860 els germans Guarro començaren a fabricar pianos a Barcelona. El pianos Guarro eren de molta qualitat, reconeguts i premiats. El Joan, quarta generació de la família musical, ja no fabrica pianos però si pugeu a la quarta plana de la casa us quedareu bocabadats...


A les visites anteriors hi havia pocs teclats exposats, avui que vull ensenyar-vos els pianos de la quarta planta. Només entrar a Casa Guarro el teclats sembla que ens donin la benvinguda.


Abans d'agafar l'ascensor que ens permetrà donar un cop d'ull a una colla de pianos Yamaha, no puc estar-me d'admirar altra vegada el magnífic sostre de guix de finals del segle XIX.


Només sortir de l'ascensor quedo molt sorprès del tresor que el Joan té a la plata més alta de Casa Guarro. En una tauleta de vidre, sembla que un "cirurgià musical" ens mostri les parts vitals dels pianos Yamaha...


Un piano digital Yamaha Clavinova ens mira  fixament mentre el Joan m'explica que a les altres tres plantes hi té el magatzem i també està preparant un espai per bateries.


A la primera botiga, la del carrer Cavallers, a més a més d'instruments i accessoris musicals, es venien  altres productes sense cap relació amb el món de la música, fet que era comú en aquells anys. Mireu les ampolles que hi ha a l'aparador a la segona fotografia de l'entrada d'avui...


Durant aquests 133 anys, la família Guarro han venut tota mena d'instruments, accessoris i partitures. Si parlem de pianos s'ha passat de les pianoles que funcionaven amb rotlles de paper, als pianos digitals.


Si remeneu en el proper enllaç podreu consultar els Fabricantes de pianos en España des de 1.850 a l'actualitat. Aneu baixant fins que a la columna esquerra, on hi ha les marques, trobareu moltes dades dels germans Guarro.


Gràcies Joan Guarro per tornar-me a obrir les portes de casa teva. I gràcies també a les pastisseries Monrabà i Torres, la llibreria Casas, robes Josa & Gassó, joieria Lavaquial i farmàcia Aragonés per dignificar l'ofici de botiguer i no permetre que el nostre eix comercial s'ompli de franquícies...
Atentament.
Senyor i

3 comentaris:

  1. Hola sóc veí de Lleida i m'agrada tot el referent a la meva/nostra ciutat...
    Un blog molt treballat...
    Gràcies per fer visible les coses de cas nostra
    maneltecnico@gmail.com

    ResponElimina
  2. "Casa Guarro" tot un referent a la ciutat des de fa molts anys..
    Cinc generacions amb un denominador comú, tots els propietaris es deien o diguin Joan.

    ResponElimina