dijous, 26 de gener del 2017

Assaborint el castell de Concabella ( 3 ).

Deixem la planta superior, a la que tornarem a la propera entrada dedicada al castell, per baixar a la segona planta on visitarem virtualment l'Espai Pedrolo obert al públic l'octubre del 2.014 gràcies al finançament de 320.000 € del programa Leader de la Unió Europea.


Aquest espai vol ser un centre de referència sobre l'escriptor segarrenc, nascut al Castell de l'Aranyó el primer dia d'abril del 1.918. Quan entrem, el petit passadís que duu a l'exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits, veureu com una sèrie de sis fotografies del Manuel davant de les quals el poema Reixes a través ( Poemes 1.944-52 ) ens donen la benvinguda...


"Però jo he escollit aquest camí quan podia haver fet com tots els homes: limitar-me.
 Penso doncs en unes reixes a través de les quals el cel és blau i immens.
I això és cert encara que siguin, també, certes les reixes". 
  
Entrem a l'exposició permanent en la que ens mourem submergits en la penombra. En una gran fotografia del 1.957 sembla que ens estan esperant, d'esquerra a dreta, Josep Maria Espinàs, Jordi Sarsanedas, Maria Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo.


L'Espai Pedrolo conta de tres parts: l'exposició permanent Pedrolo, més enllà dels límits, l'arxiu del fons modern que els estudiosos poden consultar, i la  sala d'exposicions temporals.


L'exposició permanent ens presenta l'univers de l'escriptor de la Segarra a partir de quatre àmbits: la coherència d'una vida, el Pedrolo existencial, Manuel de Pedrolo cronista del seu temps - realitat i altra realitat, i l'escriptor compromès.


En el primer àmbit fem un recorregut invers per la vida de Manuel de Pedrolo, des de quan deixà d'escriure fins al seu naixement entre els murs del Castell de l'Aranyó. Al despatx ens espera la seva màquina d'escriure, estrany artefacte que les noves generacions desconeixen...


Darrere de la taula, podem  veure una gran fotografia d'una prestatgeria que ens mostra la seva prolífica obra que aborda tots els gèneres literaris: novel·la, llibres de contes, teatre, poesia, crítica, assaig, traduccions.... A la dreta de la màquina d'escriure ...  el "seu" paquet d'ideales.


Al segon àmbit descobrim el Pedrolo existencial, un aprofundiment en la condició humana del temps que li tocà viure, l'absurd de l'existència i la mort com final inevitable del nostre recorregut vital.
El tercer àmbit ens parla del cronista del seu temps on ens expliquem com Pedrolo utilitzava la seva prosa realista i les obres que parlen d'una realitat distorsionada per fer-nos pensar. Dels anys seixanta als vuitanta del segle passat va publicar articles en diferents diaris i revistes que deixaven molt clar un pensament independent i coherent, i un ideari nacional claríssim.
Quan passeu pel costat del plafó de la propera fotografia, gairebé segur que li voldreu fer una abraçada al Manuel...


El quart i últim àmbit està dedicat a l'escriptor compromès tant amb la seva feina com lector, traductor i escriptor de tots els gèneres literaris com amb el fet d'entendre la literatura com una eina de combat contra tot tipus d'opressió.


Deixem l'exposició permanent de l'Espai Pedrolo per tornar a la tercera planta amb dos propostes que tancaran la visita al castell de Concabella: la visita al Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i , per acabar, pujarem a la Torre Major del castell, un magnífic mirador de la Segarra.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada