dilluns, 30 de gener del 2017

Pujant per la Cuesta de Gomérez.

Tal com vaig explicar-vos a l'entrada "El Corral del Carbón", després de la visita a l'edifici més antic que ens deixaren els àrabs i l'alfòndec ( alhóndiga ) millor conservada de la península, tornaríem de la zona de la Catedral de Granada a la Plaza Nueva, on a la dreta comença a enfilar-se la Cuesta de Gomérez. Cal passejar tranquil·lament, el pendent és important, i quan arribem a la Puerta de las Granadas, una porta renaixentista edificada en l'època de Carlos V  tindrem una sorpresa. Com per art de màgia, aquesta porta separa la ciutat del bosc de l'Alahambra. Podem triar diversos itineraris per pujar a l'Alhambra, nosaltres agafarem la sendera esquerra coneguda com "la cuesta empedrada". Trobarem una sèrie de monuments, un d'ells ens recorda al protagonista de l'entrada d'avui, Washington Irving, nascut a Manhattan una illa fluvial dins del riu Hudson a la ciutat de Nova York, l'any  1.783..


L'escultura de bronze de 2,15 metres d'alçària fou inaugurada l'any 2.009 per recordar el 150 anys de la seva mort. Als peus del novaiorquès, a l'esquerra podeu veure un capitell nassarita i a la dreta la seva bossa de viatge i la carpeta dels dibuixos. Amb la mà esquerra agafa un quadern de notes on escrivia les seves sensacions del viatge a Granada. Amb grans lletres podem llegir Hijo de la Alhambra, com li agradava ser anomenat. Al llibre podem llegir JUL'O HERNANDEZ, perquè l'escultura és obra del madrileny Julio López Hernández. Al proper vídeo podeu seguir el procés de creació d'aquesta escultura.

Irving viatjà a Espanya cridat per l'ambaixador dels Estats Units amb l'objectiu d'estudiar a l'Escorial els documents relatius al descobriment del Nou Món. Així comença una carrera diplomàtica que el dugué a ser l'ambaixador del seu país a Espanya entre 1.842 i 1.845.


Font: Wikimedia Commons. Biblioteca del Congrés dels Estats Units.

Irving aconseguí allotjar-se a la ciutat palatina, concretament a les conegudes com "habitaciones de Carlos V " que s'edificaren sobre els jardins que envolten l'alcàsser i estaven comunicades amb la resta per la Galeria de la Reja, de la que podeu veure la galeria nord en la propera fotografia feta des del Mirador de San Nicolás. A l'esquerra tenim "El peinador de la Reina" i a la dreta la dreta la galeria nord del patio de la Reja que des del Paseo de los Tristes es veu força vegades com hi passa molta gent que visita l'Alhambra.


Les habitacions foren l'allotjament de Carlos V mentre es feien les obres del Palau. Són sis sales acabades l'any 1.537, quatre de les quals es troben al nord dels jardins de Daraxa i són conegudes com les habitacions de Washington Irving que s'hi hostatjà l'any 1.829 durant la seva visita a Granada. A la propera fotografia podeu veure el mirador de Daraxa amb els seus delicats enrajolats, mocàrabs, guixeries i la proporció del disseny arquitectònic nassarita.


Després de gaudir dels jardins i la bellesa de l'arquitectura nassarita, arribem al nostre objectiu: l'habitació en la que va viure i escriure Washington Irving...


Una làpida de marbre sobre la porta, col·locada l'any 1.914 pel primer Patronato de la Alhambra recorda al diplomàtic americà i el llibre que escrigué en aquesta habitació: "Contes de l'Alhambra" traduït a gran quantitat d'idiomes.


Irving publicà l'any 1.832 "Tales of the Alhambra", Contes de l'Alhambra, sota el títol "The Alhambra: A Series of Tales of the Moors and Spaniards", Conjunt de contes i esbossos sobre moros i espanyols", on refon per al públic anglès les llegendes hispano-aràbigues més conegudes sobre l'Alhambra. El llibre despertà en molts lectors l'interès per descobrir Granada i viatjar fins a la bella ciutat andalusa.


Washington Irving, escriptor del romanticisme, deixa molt clar en aquest llibre la seva fascinació per Espanya i les seves tradicions. Alguns el consideren el primer hispanista estranger. El protagonista del llibre és el mateix Irving, que després d'arribar a Espanya comença a recórrer les terres andaluses. A Granada s'enamora de l'Alhambra on s'allotjà, i el seu criat Mateo Jiménez li descobreix tots els racons, els contes, les llegendes i el passat àrab de la ciutat palatina. La novel·la combina narracions i contes amb el llibre de viatges i el diari de l'autor.
És molt difícil no enamorar-se de l'Alhambra, ara que ens hem enfilat per la Cuesta de Gomerez fins a ella , us proposo gaudir-ne en una sèrie d'entrades.
Atentament.
Senyor i


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada