divendres, 3 de març del 2017

Al turó de la Sabika (1).

Els última dies de gener a l'entrada "Pujant per la Cuesta de Gomérez", enfilarem lentament, envoltats pel bosc, el turó de la Sabika. En la sendera coneguda com la cuesta empedrada ens esperaven, entre altres monuments, l'estàtua dedicada a Washington Irving al que alguns consideren el primer hispanista estranger. Irving s'allotjà l'any 1.829 a la ciutat palatina de l'Alhambra, concretament a las habitaciones de Carlos V, on escrigué el llibre "Contes de l'Alhambra". Al final de l'entrada us convidava a acabar de pujar al turó per visitar l'Alhambra, avui comencem la visita.


A la fotografia anterior, feta des del Mirador de San Niclolás del barri del Albaicín, podeu veure l'Alhambra coronant el turó de la Sabika. Aquest turó de la ciutat de Granada ja fou ocupat al temps dels romans. Muhammad I ( 1.194-1.273) decidí desplaçar el centre de poder del turó del Albaicín al turó de la Sabika.
Arribats a la ciutat palatina andalusí, amb el palau i la fortalesa on vivia el monarca i la cort nassarita del Regne de Granada. ens aturem un moment a la Calle Real, concretament al Museo Ángel Barrios, que ocupa el solar de la casa on visqué el músic i on queden les restes del bany de la mesquita, edificat en època de Muhammad III (1.257-1.314).


La Calle Real ens porta fins a la Puerta del Vino, una de les construccions més antigues de l'Alhambra. Hi ha dues teories sobre el seu nom, una diu que des de 1.556 els veïns de l'Alhambra hi dipositaven el vi que s'hi consumia, vi que no pagava impostos. L'altra diu que el nom de la porta ve d'una confusió entre dues paraules: Bib al-hamra ( porta vermella ) i Bib al-jamra ( porta del vi ).


La porta és una entrada directa, sense colze defensiu, i donava accés a la Calle Real Alta, el cor de la medina.Estem parlant de l'entrada principal a la Medina de l'Alhambra. La porta té al seu interior espai i bancs per a la guàrdia que controlava el pas. De la doble façana de la porta cal destacar els arcs de ferradura apuntats i les dobles finestres del pis superior. La decoració de les dues façanes de la Puerta del Vino correspon a èpoques diferents. Fixeu-vos bé en el centre de la llinda de la porta, a la propera fotografia, veureu la simbòlica clau.


Us he explicat que Muhammad I va desplaçar els centres de poder del turó de l'Albaicín al turó de la Sabika, i hem contemplat a la primera fotografia aquest últim turó vist des del primer. Ara observareu el turó de l'Albaicín amb el Mirador de San Nicolás ple de gent, des del turó de la Sabika...


Tota l'Alhambra estava envoltada per una muralla, fet que la feia inexpugnable. Apropem-nos a la torre del cubo per mirar a dreta i esquerra d'aquesta fortalesa. A la propera fotografia podeu veure en primer terme la torre de Mohamed darrere de la qual hi ha la torre de Comares. A la dreta de la torre de Comares teniu el patio de Machuca amb la verdor dels seus jardins. La construcció de la dreta és el Palacio de Carlos V, i a l'esquerra de la torre de Comares, l'edifici de color blanc és el Palacio del Generalife.


Si mirem a l'esquerra veurem les muralles de l'alcassaba, on residia la guarnició d'elit al servei del soldà, encarregada de vigilar i controlar la ciutat palatina. Al fons, amb les banderes al vent, la torre de la Vela i la ciutat de Granada als seus peus. A la punta del xiprer de l'esquerra hi ha la Catedral.


Penseu que com la majoria de les obres musulmanes, el que realment és atractiu ho trobem en la decoració dels interiors. En el cas de l'Alambra, el interiors es consideren dels millors de l'art islàmic. Els voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada