diumenge, 19 de març del 2017

Al turó de la Sabika (2).

A l'entrada anterior dedicada al màgic turó, ens quedàrem donant un cop d'ull a l'Alhambra des de la torre del Cubo. Anem a la torre de la Vela i mentre ens hi enfilem, aprofitem per centrar la nostra mirada a l'interior de l'alcassaba. A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra la torre del Homenaje, al centre la torre Quebrada i el llenç de la muralla oriental.


Muhammad I ( 1.194-1.273) fou el fundador de la dinastia nassarita i establí l'any 1.238 la residència reial a la vella alcassaba de l'Alhambra. Refé i restaurà les antigues muralles i torres del segle XI i ordenà construir la torre de la Vela i la torre del Homenaje, a l'oest de la fortalesa. La campana de la torre ha marcat la vida de Granada i de tota la comarca coneguda com Vega de Granada amb els seus diferents tocs d'ànimes, de queda, d'alba...


Baixem de la torre per entrar a les diferents edificacions de la ciutat palatina, començant pel Mexuar i l' Oratori. Al Mexuar es reunia la Sura ( el Consell de ministres ), i també era l'espai on el soldà impartia justicia. En la fotografia següent podeu observar un capitell del Mexuar amb mènsules de mocàrabs i capalçats.

 
La decoració del Mexuar fou adaptada per Yusuf I (1.333-1.391) i posteriorment per Muhammad V en el seu segon mandat ( 1.362-1.391). Mireu i admireu la guixeria i els sostres de fusta...


Al fons del Mexuar trobem l'Oratori que estava molt malmès per l'explosió del polvorí del Daro l'any 1.590. Fou restaurat l'any 1.917. A la fotografia podeu veure els balconets amb arcs bessons sobre els quals hi ha petites finestres. Al fons el vell i bell barri l'Albaicín.


Els bons musulmans han de resar cinc vegades al dia. En aquest oratori ho feien el soldà, la seva família i la cort. Està clar que les filigranes decoratives i la bellesa del paisatge ajudaven en aquest moment d'oració.


Deixem aquesta estança de l'Alhambra per anar al Cuarto Dorado, l'espai en el que el soldà rebia en audiència als seus súbdits al segle XIV. La sensació de delicadesa que transmet el pòrtic de tres arcs que hi condueix, és aclaparadora.


No és un somni, són les gelosies que hi ha darrere del pòrtic el que us deixarà amb la boca oberta. Està clar que l'art islàmic és summament refinat.


La decoració original d'aquesta estança es deu a Mohammad V, i el seu nom li ve de la bella sostrada de fusta que la cobreix que podeu veure a la propera fotografia.


Sortint del Cuarto Dorado rebem un nou impacte visual amb la façana de Comares. Visitar l'Alhambra implica rebre una sobredosi de bellesa artística, espero que no patiu el síndrome de Stendhal!  La voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada