dimarts, 7 de març del 2017

Livraria Lello ( 1 ).

Al perfil de Porto destaca la Torre dos Clérigos, un autèntic emblema de la ciutat. Aquest immens campanar de granit, construït entre 1.754 i 1.763 per Nicolau Nasoni, té 73 metres d'alçada i és d'estil barroc.


A pocs metres de la Torre, a la praça de Gomes Teixeira, ens espera la Fonte dos Leões una de les poques fonts de Porto no construïda a Portugal. L'any 1.886 començà a subministrar aigua en aquesta zona de la ciutat. Darrere de la font podeu veure a la propera fotografia l'edifici de la Reitoria da Universidade do Porto. L'edific acull, a més a més del Rectorat, el Museu d'Història Natural i el Museu de la Ciència.


Baixem per la rua das Carmelitas i quan arribem al número 144, les llambordes i les grans peces de granit del pas de vianants ens sorprenen amb una colla de paraules pintades sobre elles...


Cal aturar-se, estem davant de la Livraria Lello considerada una de les més belles del món. La llibreria fou fundada l'any 1.869 amb el nom de Livraria  Internacional de Ernesto Chardron a la rua dos Clérigos número 296-298.


La prematura mort del propietari als 45 anys suposà la venda de la llibreria a Lugan & Genelioux Sucessores. Mathiueux Lugan vengué l'antiga Livraria Chardron a José Lello, que amb el seu germà António li donaren el nom de Sociedade José Pinto Sousa Llello & Irmão, nom que van canviar l'any 1.919 pel de Livraria Lello e Irmão. A la llibreria actual de la rua das Carmelitas podem llegir encara el primer nom de la llibreria en vidre pintat: Livraria Chardron.


Si voleu visitar la llibreria cal saber que s'han de pagar tres euros per entrar. Si compreu un llibre, l'import de l'entrada es descompta del seu preu. Creueu el carrer, i a la taquilla on venen les entrades, un pensatiu Fernando Pessoa sembla no estar d'acord en pagar per entrar en una llibreria... 


L'edifici actual construït per l'enginyer Francisco Xavier Esteves, s'inaugurà l'any 1.906. Esteves introduí a Portugal el ciment armat en les construccions civils. La façana d'estil neogòtic és impressionant, sota les finestres podem llegir el nom de la llibreria Lello & Irmão.


Les tres finestres rectangulars estan flanquejades per dues figures femenines obra del pintor José Bielman. La de l'esquerra simbolitza l'art agafant una escultura.


La figura de la dreta representa la ciència amb un dels símbols de l'antropologia. La ciència mesura un crani emprant un antic compàs de gruixos.


Però deixem de contemplar la façana de la Livraria Lello. Voleu entrar en aquest espai màgic i descobrir els seus racons?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada