diumenge, 25 de juny del 2017

El finestral amagat...

Passejar per Solsona és un dels petits plaers que cal assaborir lentament. Una ciutat plena d'història i tradicions amb un nucli antic que és tot un regal pels sentits. Avui ens aturarem en el conjunt catedralici, una lliçó d'història de l'art amb elements amb elements romànics, gòtics, barrocs, neoclàssics, modernistes... La catedral actual és d'estil gòtic, però encara podem veure en la nostra passejada, magnífics elements de la primitiva església romànica (1.070-1.163) com els tres absis i el campanar.


Al segle XVIII el bisbe Rafael Lasala i Losela ordenà la construcció del Palau Episcopal, la façana principal del qual és una de les millors obres del neoclàssic català. Dins del Palau hi ha el Museu Diocesà i Comarcal que ens mostra peces que van del neolític al barroc. Però amb la construcció d'aquest edifici de tres plantes i baixos, un tram del campanar romànic quedà amagat...


Moltes vegades en la creació d'aquests bells conjunts catedralicis la superposició de les peces dels trencaclosques arquitectònics malmeten o amaguen elements d'èpoques anteriors. El protagonista de l'entrada d'avui és un finestral romànic del campanar construït a cavall dels segles XI i XII  que quedà amagat a l'interior d'un estret passadís i que gràcies a la feina dirigida pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, forma part del recorregut del Museu Diocesà i Comarcal.


El petit passadís en desús amagà el magnífic finestral que passà desapercebut durant segles com a conseqüència de l'annexió del Palau Episcopal al campanar romànic. El bisbat de Solsona l'ha volgut recuperar, i el dia 11 de desembre del 2.015 es presentà públicament la restauració d'aquesta petita joia.


El procés de restauració i conservació no ha estat fàcil perquè el finestral estava molt malmès per l'incendi que patí durant la Guerra del Francès ( 1.808-1.814 ) .


La pedra sedimentaria utilitzada per construir-lo sotmesa a les altes temperatures durant l'incendi estava molt disgregada, i en molts punts rebentada. Calia guarir-la de les esquerdes i fissures.


A més a més una capa de brutícia formada per sutge, esquitxades de calç i detritus; i les alteracions i forats que se li van fer quan la construcció del Palau Episcopal es menjà part del campanar, malmeteren de manera evident el finestral.


El procés de recuperació durà dos mesos amb l'objectiu principal d'aturar la degradació. Es retiraren els afegits de ciment, material que contribueix a la degradació de la pedra, i es van fer dues neteges. La primera mecànica per extreure pols, brutícia, restes, esquitxades; per posteriorment fer-ne una d'intensa amb la que s'eliminà la capa ennegrida com a conseqüència de l'incendi. Amb un tractament posterior s'ha pogut recuperar la coloració vermellosa original. També es va aplicar en alguns punts una injecció de morter líquid per omplir tota mena de fissures i esquerdes.


El finestral està format per dues finestres amb arc de mig punt emmarcades per una gran arcada amb pilastra central que les separa, dividint en dues parts el conjunt. La doble arcada que parteix del capitell d'aquesta pilastra central ens mostra una sèrie de dovelles escacades de gran bellesa.


Al carcanyol de l'arcada trobem carreus amb una decoració feta de creuetes tal com podeu apreciar en la propera fotografia de detall.


Amb la visita al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, a més a més de gaudir de les col·leccions històriques i artístiques  que acull, també us permet centrar la vostra mirada atenta al finestral amagat durant segles, i descobrir perspectives diferents i molt properes físicament d'alguns elements del conjunt catedralici gràcies als grans finestrals del museu.


Fins i tot podem veure de molt a prop la feina feta per Manel Casserras i Boix l'any 1.993 en la reconstrucció del mosaic de la cúpula de la Capella de la Mare de Déu del Claustre.


A la part esquerra de la cúpula, que des del carrer ens queda molt lluny com per apreciar-ho, podem llegir en petits fragments de rajola Casserras 1993, un cognom fonamental per entendre Solsona...


Aprofiteu alguns dels vostres viatges a la Catalunya Central per gaudir de la ciutat de Solsona, estic segur que agraireu la meva recomanació.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada