dijous, 22 de juny del 2017

Adéu pastisseria Torres.

Malauradament aquests primers dies d'aquest estiu he de comunicar-vos que una de les poquíssimes botigues centenàries de la ciutat de Lleida tancarà les portes quan s'acabi el mes de juny. Parlo de la pastisseria Torres fundada l'any 1.853.


Al juliol del 2.014 us explicava que després de 102 anys, tancava a finals d'agost, la llibreria Fregola. Un any després, la que deixà de prestigiar l'Eix Comercial de la ciutat fou l'armeria Antiga Casa Inglés fundada l'any 1.874. Aquell mateix estiu del 2.015 la farmàcia Pons, fundada l'any 1.908, es traslladà al barri de Cappont. El seu local històric el va ocupar la franquícia de la firma de disseny danesa Tiger...


Si fa tres anys passejant pel cor de Lleida trobaves deu botigues centenàries, a partir del mes de juliol només en podrem assaborir sis. Tres han tancat i una s'ha traslladat seduïda per una franquícia. Obriu bé els ulls quan passegeu i dediqueu uns segons a mirar i admirar la pastisseria Monrabà ( 1.850 ), la llibreria Casas ( 1.869 ), Josa & Gassó ( 1.901 ), joieria Lavaquial ( 1.890 ), farmàcia Aragonés ( d'origen medieval ) i la Casa Guarro ( 1.883).
A la fotografia anterior i a la següent més detalladament, podeu veure el protagonista de l'últim aparador de la pastisseria Torres. Entre granados, carquinyolis i altres especialitats  destaca el premi rebut el 24 de maig del 2.016 en la setzena edició, corresponent al 2.015, dels Premis Nacionals de la Generalitat de Catalunya a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris , dedicat a la Pastisseria Torres pels seus 162 anys d'història.


Aquests Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris tenen dues categories, una per als de cent o més anys d'antiguitat i l'altra per  els que tenen cent cinquanta o més anys d'història. Fundada l'any 1.853, fa 164 anys que la família Torres fa més dolça la vida dels lleidatans.


Els propietaris actuals són la cinquena generació de pastissers i ja porten més de mig segle dirigint el negoci. Es jubilen i no hi haurà sisena generació Torres que continuï la nissaga...


Abans d'obrir la pastisseria a la cantonada de la plaça sant Joan amb el carrer Saragossa l'any 1.910, la família Torres ja es dedicava a la venda de pa a la Panaderia Torres l'any 1.825. El primer document que en fa referència és del 1.852 i explica que tenen un forn de pa al carrer del Carme número 43 i una tenda de venda de pa i pasta de sopa al carrer Esteria.


Aquests últims dies en que el negoci està ben viu, les protagonistes són les coques de sant Joan i les capses vermelles per posar-les que podeu veure a la fotografia anterior.
L'any 2.003 l'alcalde de Lleida, Antoni Siurana i Zaragoza recordava mitjançant la placa que podeu veure a la propera fotografia els 150 anys de la pastisseria.


Tots els propietaris de les botigues centenàries amb els que he parlat abans del tancament dels seus negocis s'han queixat amargament del tracte rebut per les diferents administracions. No parlen de que els regalin res, però si de millorar la fiscalitat d'unes botigues que són l'ànima del comerç lleidatà. O és que volem una ciutat plena de franquícies despersonalitzades ?


El campanar de la Seu Vella que ha ocupat els aparadors de la pastisseria deixarà aviat de ser una referència en les nostres passejades lleidatanes.


L'any del 150è aniversari, al 2.003, els Torres van editar un petit fulletó que recorda la feina feta per aquesta  nissaga de pastissers.


El fulletó ens explica l'esforç de les cinc generacions i mostra algunes fotografies antigues sorprenents com la propera, feta l'any 1.910 al forn de pa de la plaça de sant Joan - en aquell moment plaça de la Constitució-. Podeu veure a l'esquerra a Manuel Torres Inglés i a la dreta, asseguda, la seva dona Carmen Tatjé que mira a la seva filla Pepita Torres Tatjé.


Del 1.920 és l'anunci de la Panaderia Pasteleria Manuel Torres, especialitzada en dulces - tortas de huevo - pan de viena i bombones selectos.


Aprofiteu els pocs dies que falten perquè s'acabi el mes de juny i amb ell la llarga història de la Pastisseria Torres. Però cal ser una mica optimistes i recordar que la barreteria Casa Barrio, fundada al 1.918, bufarà aviat cent espelmes i Lleida tindrà una nova botiga centenària.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada