dimecres, 28 de juny del 2017

La Biblioteca Nacional de Grècia.

L'avinguda Panepistimiou, una de les principals artèries d'Atenes, comunica les dues places més importants de la capital grega: la plateia Syntagmatos ( plaça de la Constitució) i la plateia Omonia ( plaça de la Concòrdia ) considerada el centre de la ciutat. Si hi passegeu segur que us cridaran poderosament l'atenció els tres edificis del segle XIX coneguts com la Trilogia Neoclàssica. Parlo de l'Acadèmia Nacional de Grècia, el centre d'investigació més important del país i que podeu veure a la propera fotografia, la Universitat d'Atenes i la Biblioteca Nacional. Aquesta trilogia neoclàssica es construí segons les propostes de l'arquitecte danès Theophil von Hansen.


Però concentrem-nos en la protagonista d'avui, la Biblioteca Nacional, construïda entre 1.887 i 1.902 amb marbre pentèlic, el que a la Grècia clàssica era considerat el de més qualitat. L'edifici està format per tres cossos, al central hi ha la Sala de Lectura amb columnes d'estil jònic i un sostre de vidre.


Quan ens apropem a la biblioteca i ens preparem per pujar per la magnífica escala, sembla de l'estàtua de Panaghis Athanassiou Vallianos ( 1.814-1.902) ens doni la benvinguda.


Vallianos era un comerciant i armador que amb els seus germans finançà la Biblioteca Nacional de Grècia. Comencem a enfilar l'escala que ens apropa a la façana amb sis columnes dòriques que recorden el temple d'Hefest situat a l'àgora de la capital grega.


La Biblioteca Nacional de Grècia ( ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΕ ΕΛΛΑΔΟΣ ) fou creada a l'illa d'Egina l'any 1.829 pel governador Ioannis Kapodistrias assessorat per l'hel·lenista Jacob Mayer. L'any 1.834 es traslladà a Atenes, primer a l'edifici dels banys públics a l'àgora romana i més tard a l'església d'Agios Eleftherios, al costat de la catedral d'Atenes.


La Biblioteca Nacional té gairebé 4.500 manuscrits i pergamins. Podem trobar-hi fragments d'una Bíblia del segle VI, la primera edició de les epopeies i els himnes d'Homer, partitures de música bizantina, documents contractuals de l'època otomana, l'arxiu dels Combatents de la Revolució grega de 1.821 amb 25.000 carpetes i 100.000 documents,... Aixecar el cap i observar el frontó, l'arquitrau, els capitells... impressiona.


Després de passar les columnes dòriques, em giro a la dreta i veig part dels altres dos edificis de la Trilogia Neoclàssica; una part de la coberta de la Universitat i l'Acadèmia Nacional al fons.


Vaig anar dos dies feiners seguits a visitar la biblioteca i els dos dies estava tancada, potser perquè estan traslladant gran part dels seus fons al nou edifici del Centre Cultural Stavros Niatchos. Però aquí teniu la fotografia feta des de la porta d'accés en la que podeu intuir al fons, la Sala de Lectura.


L'objectiu de la Biblioteca Nacional grega és recolzar, organitzar i posar a disposició del públic, en tots els formats possibles, els escrits i altres documents de ciència i cultura gregues. L'any 1.842 la Biblioteca Pública ( 35.000 volums ) es fusionà amb la Biblioteca de la Universitat ( 15.000 volumns ). Posteriorment s'ha ampliat amb nombroses donacions privades. La biblioteca va estar a l'edifici de la Universitat fins al 1.903, any en el que es traslladà a l'edifici actual. A la propera fotografia de la web de la Biblioteca Nacional, podeu veure la Sala de Lectura.


Font fotografia: Web Biblioteca Nacional de Grècia 

El nou edifici, el Centre Cultural  Stavros Niarchos, està a uns quatre quilòmetres del centre d'Atenes; en un parc de 170.000 metres quadrats. L'Òpera i la Biblioteca Nacional es combinen en un sol edifici que té un espai públic anomenat àgora, que facilita l'accés a les dues instal·lacions. Les parets  de la nova Sala de Lectura són de vidre i estan a la part superior de l'edifici des d'on es pot gaudir de les vistes d'Atenes i del mar Egeu.


Font fotografia: Web Biblioteca Nacional de Grècia  

Amb la Biblioteca Nacional de Grècia hem començat els passejos per descobrir racons d'Atenes. Us he explicat que les sis columnes de la façana recorden el temple d'Hefest a l'àgora, i que quan es traslladà a Atenes des de l'illa d'Egina on fou creada, primer s'ubicà a l'edifici dels banys públics a l'àgora romana i més tard a l'església d'Agios Eleftherios, al costat de la Catedral. Aquestes seran les dues properes descobertes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada