dimarts, 16 de gener de 2018

Adéu llibreria Casas.

Malauradament he d'escriure una entrada en la que torno a explicar-vos el tancament d'una de les poques botigues centenàries de la nostra estimada Lleida. Si al juliol del 2.014 us comentava que després de 102 anys tancava la llibreria Fregola, al 2.015 tancà l'armeria "Antiga Casa Inglés" fundada l'any 1.874 i la farmàcia Pons -fundada l'any 1.908- es traslladà al barri de Cappont. El 2.017 la que tancà portes fou la pastisseria Torres que endolcí la vida dels lleidatans des de 1.853.


De les sis botigues centenàries de les que encara pot presumir el nostre Eix Comercial: pastisseria Monrabà ( 1.869), llibreria Casas ( 1.869), Josa & Gassó (1.901), joieria Lavaquial (1.890), farmàcia Aragonés ( d'origen medieval) i Casa Guarro ( 1.883); quan acabi aquest mes de gener, perdrem la llibreria Casas.
Com podeu veure a la fotografia anterior, a la porta de vidre de la llibreria del carrer del Carme número 18 fundada l'any 1.869, hi ha un paper amb un escrit. Llegir-lo és constatar que el petit comerç històric s'apaga...


En menys de quatre anys al cor de la ciutat de Lleida hauran desaparegut cinc de les deu botigues centenàries. Una s'ha traslladat a un barri, però les altres quatre ja no existeixen.


A l'entrada "Cinquena generació" del desembre del 2.015 us explicava il·lusionat que la cinquena generació ( Josep Maria Freixenet i Casas i la seva dona Juliana Fernandes ) havien decidit continuar la botiga. L'any 2.014 s'inaugurà la reforma de l'antiga botiga lleidatana però no han pogut bufar les 150 espelmes que tenien preparades pel proper 2.019. A la propera fotografia podeu veure la placa que commemora els 100 anys.


M'explica la Juliana Fernandes, ànima de la llibreria Casas, que tanca la botiga física però que continua oberta la botiga virtual que podeu visitar al proper enllaç: Casas Ghit Shop. Però en món virtual poc sap d'ésser centenari.
Ara que no sabem fer res sense estar connectats i fins i tot alguns escriuen de forma poc entenedora, a la propera fotografia antiga de la llibreria Casas podeu contemplar dues estilogràfiques gegantines que flanquejaven la porta de la botiga.


Al blog també vàrem visitar la llibreria quan la regentava la quarta generació ( Ramon Casa i Roser Dejuan ). Ja estava especialitzada en regals de bateig, comunió, casament, aniversari i papereria. Una llibreria amb gairebé cap llibre... Ho podeu recordar clicant al proper enllaç: "Botigues centenàries de Lleida (5)".


Marxo de l'antiga botiga, que gairebé ha servit als lleidatans durant un segle i mig, una mica trist. Però al veure una colla de petits personatges riallers de cartró pedra he recordat una cosa molt important!


L'any que acabem d'estrenar, després d'una colla de males notícies referents a les poquíssimes botigues centenàries que queden a Lleida, podrem celebrar que a la curta llista d'aquests emblemàtics establiments s'hi afegirà una nova botiga que aviat visitarem al blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari