diumenge, 28 de gener del 2018

Cal Pau de Marrosella.

Sense deixar la carretera de Bassella on hem donat un cop d'ull a la farinera Moles, i només girant-nos, trobem el nostre objectiu d'avui, Cal Pau de Marrosella. Els dos edificis modernistes estan casualment davant per davant. 


La Solsona dels primers anys del segle XX era una comarca molt pagesa i acollia força fires i mercats malgrat les precàries vies de comunicació. Els Serra, una família de terratinents de la parròquia de Miravé coneguda popularment com els Pau de Marrosella ( nom de la casa pairal ) tenien aquesta casa a Solsona. En aquells temps força cases pairals tenien casa dins de Solsona. Joan Serra comprà els terrenys entre la muralla i el portal del Tavernet per construir-la.


En aquesta zona de la ciutat la majoria dels edificis són del segles XIX i XX perquè patí diferents incendis durant les guerres carlines. Cal Pau de Marrosella és un edifici de tres façanes, la principal dóna al carrer de Santa Llúcia i les laterals al carrer de Sant Llorenç i a la carretera de Bassella.


La casa fou realitzada per Pere Mosella i s'atribueix a Isidre Puig Boada ( 1.891-1.987 ). Si l'atribució és certa, aquest va ser el primer edifici ideat per Isidre ja que es titulà d'arquitecte al maig del 1.915, i com podeu veure a la propera fotografia és l'any escrit al coronament de la casa.  L'Isidre Puig i Boada quan era estudiant conegué a Gaudí i en fou deixeble i col·laborador. Va ser codirector de les obres de la Sagrada Família als anys 50, i director entre 1.966 i 1.974.


A les tres façanes el protagonisme és per la pedra, i les glorietes a les cantonades del carrer Santa Llúcia ambl els carrer de Sant Llorenç i amb la carretera de Bassella. El segon pis de la glorieta és un balcó amb una magnífica barana de forja. Les cantonades d'aquest carrer queden rematades amb torres esglaonades que recorden un campanar de cadireta. Com podeu veure a la fotografia següent, les mènsules que sostenen la glorieta tenen decoració floral.


La decoració vegetal i de flors també la trobem a la fusteria de les portes. A la propera fotografia podeu apreciar una petita mostra d'aquesta decoració a la porta principal del carrer de Santa Llúcia.


A la façana del carrer de Santa Llúcia, gairebé a tocar de la terrassa, hi ha tres finestrals formats per tres petites finestres que, encara que no ho sembli, estan esculpides amb cura.


La glorieta de la cantonada dels carrers de Sant Llorenç i de Santa Llúcia està sostinguda per una columna, com podeu apreciar a la fotografia següent.


Si a la torre esglaonada que corona la cantonada del carrer de Santa Llúcia amb la carretera de Bassella podem llegir 1915, a la de l'altra glorieta està escrita la paraula ANY.


Baixo pel carrer de Sant Llorenç per tornar a la carretera de Bassella i continuar el nostre periple modernista per Solsona, però m'aturo un moment per ensenyar-vos el treball de forja d'una petita finestra.


Un cop a la carretera de Bassella continuem passejant, a la dreta, on aviat trobarem el nostre proper objectiu: la farinera Reig i Cal Reig.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada