diumenge, 15 d’abril del 2018

Domènech i Montaner a Canet ( 1 ).

Nascut a Barcelona l'any 1.850 Lluís Domènech i Montaner, a més a més d'un dels grans arquitectes modernistes, fou historiador, humanista, polític ( Diputat de la Lliga Regionalista al Congrés de Diputats  1.901-1.905 ), dissenyador de tipografies, enquadernacions de llibres i il·lustrador. La relació de l'arquitecte amb Canet de Mar ve per la seva mare Maria Montaner i Vila i per la seva dona Maria Roura Carnestoltes, les dues filles de Canet. Al xamfrà de les rieres Buscarons i Gavarra ens espera la Casa Domènech.


El projecte arquitectònic el va fer amb col·laboració del seu fill i el seu gendre i fou l'habitatge d'estiu de la família. L'any 1.998 s'inaugurà com a Casa Museu i passà a formar part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.


Des del 2.011, quan es van acabar les reformes, el projecte museístic canvià per oferir una proposta de visita molt engrescadors.


La visita a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner ens descobreix dos espais: la Casa Domènech un espai familiar obra de l'arquitecte i l'antiga Masia Rocosa del segle XVII propietat de la seva dona ( que veurem detalladament en una propera entrada ). Aquest antic mas, un cop construïda la Casa Domènech, es transformà en el taller-estudi de l'arquitecte.


La Casa Domènech ( 1.918-1.919 ) fou projectada perquè la planta baixa fos la zona diürna ( menjador, sala d'estar, cuina, bany, habitació de servei ). A les plantes superiors hi ha les cambres per dormir.


A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure la llar de foc amb el model de guix de l'escut de la Universitat Pontifícia de Comillas que trobareu a la porta d'entrada de l'antiga universitat obra de Lluís Domènech i Montaner.


Les rajoles de ceràmica vidrada d'aquesta sala d'estar encara embelleixen més l'espai dissenyat per Domènech i Montaner.


Pugem a la primera planta i des de l'interior de la tribuna donem un cop d'ull a la riera Sant Domènec que convida a baixar en pocs minuts, passejant-hi tranquil·lament, fins al mar.


Des de 1.875 Domènech i Montaner i la seva família passaven l'estiu a la Masia Rocosa. Amb la finalitat de combinar la vida familiar i professional d'arquitecte comprà una casa situada al costat de l'antic mas, al xamfrà de la riera Gavarra amb la de Buscarons. Enderrocà la casa per construir-hi l'habitatge familiar i comunicà els patis de les dues construccions.


A la propera fotografia del lavabo podeu veure una silueta negra sobre la que es projecta la imatge d'una minyona que ens explica alguns detalls de la casa.


L'arquitecte barceloní a les plantes superiors de la casa familiar col·locà les habitacions al voltant de l'escala que forma un pati interior com podeu observar a la fotografia següent. Els néts dormien a la planta més alta...


Tornem a la planta baixa i anem a l'espai en el que hi hagué el jardí entre la Casa Domènech i la Masia Rocosa i que avui és una sala d'exposicions temporals.


No ens aturarem en aquesta sala coneguda com Sala Jardí i anem a la Masia Rocosa, espai en el que el genial arquitecte imaginà alguns dels edificis més importants del nostre modernisme.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada