dissabte, 30 de juny del 2018

Romànic ple al Camí de Sant Jaume ( i 2 ).

Tornem avui a la comarca de Tierra de Campos que s'extén per les províncies de Palencia, Valladolid, Zamora i León. Concretament al petit municipi de Frómista situat al Camí de Sant Jaume palentí, per entrar a l'església de San Martín un dels edificis més representatius del romànic ple.


Si l'exterior ens deixà bocabadats observant els absis, el fris de taqueado jaqués ( escacat ), els campanars cilíndrics, cimbori, portalades, capitells i canecillos ( caps de biga); la sobrietat del seu interior us encisarà. Amb planta de creu llatina, la llum que entra per les nombroses finestres dels seus murs us sorprendrà. Les tres naus amb volta de canó culminen a la capçalera amb tres absis. La nau central és l'única en la que hi ha decoració escultòrica. A la fotografia anterior podeu veure el presbiteri amb tres talles de fusta policromada : a l'esquerra San Martín ( segle XIV ), a la dreta Santiago ( segle XVI ) i al centre un Crist crucificat ( finals del segle XIII ).


Un element decoratiu molt important de l'església és el capitell. A l'interior de San Martín n'hi ha cinquanta amb decoració vegetal, iconografia animal i historiats ( decorats amb escenes de personatges ); tots molt grans. El de la fotografia anterior representa una escena de lluita i al de la següent podeu contemplar una dona embarassada entre lleons.


El conjunt de capitells de l'interior de San Martín és un dels elements més valorats de l'església. No tots són originals, onze foren substituïts durant la restauració. Les còpies es van marcar amb una R en color vermell. Sobre els capitells hi ha un cimaci amb decoració majoritariament vegetal.


L'escacat ( taqueado jaqués ) també és protagonista a l'interior del temple a diferents alçàries: a les naus laterals, a la central, absis i cimbori. El podeu veure a l'anterior fotografia de detall.
Les quatre trompes del cimbori transformen la base quadrada en una torre octogonal com podeu apreciar a la propera fotografia.


Cada trompa està decorada amb un dels símbols dels Evangelistes segons l'Apocalipsi de Sant Joan. La fotografia de detall mostra l'àngel-home, atrubuït a Mateu. Podeu comprovar que l'escacat també és protagonista al cimbori.


Una maqueta situada a la nau lateral esquerra ens ajuda a imaginar les variacions que ha patit l'estructura de l'església en la seva dilatada història. La més rellevant fou la torre que al segle XV s'aixecà sobre el cimbori que obligà a construir una escala exterior i un passatge per accedir-hi.


Altres afegits no van afectar tant l'estructura perquè aquesta torre sobre el cimbori distorsionà les càrregues que inicialment rebien les voltes. Afortunadament la nefasta actuació no ensorrà l'església però la deixà molt malmesa. L'any 1.894 fou declarada Monumento Histórico-Artístico, i posteriorment, entre 1.896 i 1.908, es restaurà deixant-la amb l'aspecte actual. El Camino de Santiago de Compostela, l'any1.993 fou declarat Patrimoni de la Humanitat, i l'any 2.015 s'amplià amb els Caminos de Santiago de Compostela: Camino francés y Caminos del Norte de España. L'església de San Martín de Frómista és el monument més important de la quinzena etapa del Camino francés que va de Boadilla del Camino a Carrión de los Condes. El Camíno francés té trenta-dues etapes, recorre 940 quilòmetres i us podeu allotjar a 483 albergs.



Abans de finalitzar la visita a l'església, tota una joia del romànic ple, si esteu fent el Camí de Sant Jaume  aprofiteu per segellar la vostra credencial de peregrí.



Deixem Frómista, petit municipi a trenta quilòmetres al nord de la citat de Palencia, per continuar passejant per les terres de Castella.
Atentament.
Senyor I

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada