divendres, 15 de juny del 2018

Pasabolo tablón, entre el Asón y el Nervión ( i 2 ).

Després de la primera entrada dedicada a la presentació dels elements fonamentals per jugar al pasabolo tablón, tornem avui a la bolera de La Gándara de Soba per descobrir com es juga i gaudir del Campionat d'Espanya 2ª Individual que es celebrà el passat 6 d'agost en aquesta petita població del municipi i vall de Soba, a Cantàbria.


El jugador, que està a la zona de tiro, agafa la bola i es prepara pel llançament. És imprescindible aconseguir l'impuls necessari i llençar la bola amb precisió i molta força.


El carril de fusta lleugerament acanalat s'ha d'humitejar amb una escombra i aigua per facilitar el lliscament màxim de la bola.


Al final d'aquesta zona per impulsar-se hi ha un petit graó o "tire" abans  del que s'ha de llençar la bola. A la propera fotografia podeu veure el tire de la bolera que està prohibit ultrapassar abans de deixar anar la bola.


L'impacte amb les tres bitlles que hi ha al canal de fusta ( el tablón ), és contundent i sec. Una estructura de pneumàtics i peces de cautxú d'un metre d'alçària, el parabolas, s'encarrega d'aturar la bola llençada pel jugador.


Al proper vídeo, molt curtet, podeu apreciar en tres segons l'impacte de la bola sobre les tres bitlles que hi ha al final del tablón. Molta atenció, tot passa molt ràpidament...


La zona de rayas, comença on acaba el tablón. Consisteix en un camp d'herba o terra que com a mínim ha de fer 40 metres de llarg per 20 metres d'ample. En aquest camp es col·loquen 7 cordes tensades paral·leles entre si.


La primera corda està a 12 metres del final del tablón. Les set cordes estan separades entre elles 5 metres. El que més puntua. evidentment, és arribar més lluny amb les bitlles.


Els àrbitres no es fixen on cau la bitlla sinó on s'atura. El desplaçament per terra també compta. Per facilitar el desplaçament, el tablón i la bola sempre estan molls.


L'objectiu del joc és projectar a tota velocitat el major nombre de bitlles i que arribin el més lluny possible. Si una bitlla no arriba a la primera ratlla, val un punt. Cada ratlla són 10 punts, per això la puntuació màxima en una tirada és de 210 punts. Es tiren un número determinar de boles i es sumen els punts de cada jugada.


Però la trista realitat s'imposa i cada vegada hi ha menys boleras on jugar a pasabolo tablón. Cal confiar amb la il·lusió dels aficionats que lluiten perquè les noves generacions continuïn jugant al pasabolo tablón i que aquesta modalitat de bitlles que es juga entre els rius Asón i Nervión no desaparegui.


Vull agrair l'esforç que fan les diferents peñas de pasabolo tablón per continuar amb aquest esport tradicional, i la seva gentilesa per les explicacions rebudes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada