dimarts, 2 d’abril del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 4 ).

Deixem el carrer Magdalena, on hem vist quatre establiment que llueixen grans arcs medievals dels segles XIII - XIV, per passejar tranquil·lament  fins al número catorze del carrer del Carme on hi ha la botiga de roba infantil Sergent Major.


Entrarem per una portada moderna de pedra dels segles XVI - XVII que emmarca perfectament l'aparador d'aquest establiment.


Només entrar, a l'esquerra, us donarà la benvinguda una gran arcada medieval dels segles XIII-XIV. Si aixequeu la mirada també podreu gaudir d'un sostre embigat.


La petita botiga presumeix de les seves restes arqueològiques i a les seves arcades exposa orgullosa els seus productes de moda per la gent més petita de la família.


Deixem Sergent Major per anar a la ferreteria Fremiñán, també al carrer del Carme, al número onze que està especialitzada en parament de la llar i articles de decoració. Baixant les escales que hi ha a la meitat de la botiga ens espera un petit tresor...


Aquest soterrani amb restes medievals i modernes ens regala fragments de mur amb carreus de pedra , pilars de pedra i pilars i voltes de maó com la que podeu veure a la propera fotografia.


Els elements arquitectònics que podem situar entre els segles XIII i XVIII serveixen per exposar una colla d'objectes per decorar casa vostra.


Els carreus de pedra dels murs i els pilars de maó us faran companyia mentre gaudiu de la descoberta d'aquest misteriós soterrani del carrer del Carme.


En el moment de marxar del soterrani veureu com els nous materials de l'escala d'acer inoxidable i graons de vidre, que podeu veure a la dreta de la propera fotografia, conviuen perfectament amb les restes arqueològiques.


L'edifici on hi ha la ferreteria Fermiñán té forma de lletra L i per això una de les façanes dóna a la Baixada de la Trinitat. Baixem per aquest carrer fins al número tres on trobem l'agència de viatges Garola on, també al soterrani, ens esperen restes de la muralla andalusina del segle XII i un pou romà del regle I.


Teniu a tocat la cuirassa de Porta Ferrissa de la que els historiadors ens expliquen que començava l'actual baluard de la Reina i, el línia recta, baixava fins al riu Segre.


Al soterrani també hi ha un pou de l'època romana. Estem parlant de la Lleida de fa dos mil anys quan la nostra estimada ciutat es deia Ilerda. Malauradament no funciona la il·luminació interior i la propera fotografia poc us pot aportar.


Es tracta d'un petit pou de tipus domèstic que estava probablement al pati d'una casa romana. La propera fotografia és de l'Arxiu Arqueològic de Lleida. Podeu consultar tota la feina que els arqueòlegs municipals van fer consultant de la pàgina 23 a la 27 del Catàleg de Bens Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal ( POUM ) de Lleida del 30 de gener del 1,018.


Font fotografia: Arxiu Arqueològic Ajuntament de Lleida.

 Tornem a pujar el tram d'escales de la Baixada de la Trinitat per caminar uns metres fins a la Plaça de la Sal número vuit on al soterrani de la gelateria-orxateria Los Jijonencos ens esperen restes de l'època medieval andalusina ( segle X ) i de l'època moderna ( segles XVI - XVII ).


Només baixar les escales que ens porten al soterrani trobem les restes d'un arc de maó que es recolza sobre un fragment d'arcada i d'un mur de carreus de pedra com podeu veure a la fotografia anterior. A més a més de les restes d'aquest antic celler dels segles XVI - XVII també podreu veure part de l'antiga cuirassa de Porta Ferrissa del segle X, que hem observat també a l'agència de viatges Garola.


Gairebé a tocar, al número deu de la Plaça de la Sal, als baixos de la Casa Bergós - edifici modernista construït entre 1.906 i 1.920 per Francesc de Paula Morera i Gatell- hi ha la joieria Ag925grams.


Com en una colla de botigues de l'Eix Comercial, aquest petit establiment també pot presumir de la seva arcada medieval dels segles XIII - XIV.


Anem a La Birreria del Clot de les Monges on podeu tastar magnífiques cerveses acompanyats de restes arqueològiques que ens recorden la Lleida dels segles XIV i  XV.


Podreu entrar a l'interior del trull que veieu a l'anterior fotografia de detall. Al sortir-ne accedireu a l'antic celler que actualment acull moltíssimes cerveses. Trieu-ne una, seieu i assaboriu-la envoltats de construccions de més de cinc-cents anys...


Els carreus de pedra dels murs i les arcades us acompanyaran per bona part d'aquest establiment especialitzat en les cerveses de qualitat de tot el món.


Abans de continuar el nostre periple per l'Eix Comercial donant un cop d'ull a les restes arqueològiques que acullen força botigues, aprofitem per fer una última mirada al celler.


Sortim de La Birreria per anar fins a la Plaça de sant Joan per visitar virtualment Artfang i a l'Avinguda de Francesc Macià on la botoga dedicada a l'interiorisme Albert Lajara us deixarà amb la boca oberta...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada