dimarts, 23 d’abril del 2019

Sant Jordi a Sant Petersburg.

Si l'any passat amb l'entrada "Al turó dels llops..." celebràvem al blog la diada de Sant Jordi, avui farem un gran salt des de la capital de Grècia fins a Sant Petersburg per recordar al cavaller nascut a la colònia romana de Diòpolis ( Palestina ) l'any 270. Actualment s'anomena Lod ( Ludd en llengua àrab ) i és una ciutat de 65.000 habitants d'Israel.
Veurem al nostre patró en dos espais del Museu de l'Ermitage que acull una de les col·leccions d'art més importants del món.


El Museu Estatal de l'Ermitage ocupa un complex format per sis edificis, dels que el més important és el Palau d'Hivern construït per ordre d'Elisabet I de Rússia entre 1.754 i 1.762. Va ser la residència oficial dels tsars fins al 1.917. Observar el Museu de l'Ermitage des del riu Neva és difícil d'oblidar...


Avui no visitarem virtualment el museu, al que posteriorment dedicaré una sèrie d'entrades, sinó dos espais que ens parlen del patró de Catalunya. Entrarem primer al Palau d'Hivern on, després de quedar bocabadats pujant per l'Escala del Jordà, anirem sense aturar-nos a la Sala Gran del Tron, també coneguda com Sala de Sant Jordi.


L'epicentre de la Sala Gran del Tron és el tron on seia el tsar. Aquest gran espai servia per fer les cerimònies oficials i encara avui acull algun acte solemne.


Com podeu veure a la fotografia anterior i a la propera de detall, el treball de marqueteria del terra de la Sala Gran del Tron és una autentica filigrana, un treball artesà impressionant.


Deixem el terra de marqueteria per observar el sostre on dominen el blanc i els daurats com, exceptuant el terra, a la resta de la gran sala. Al centre, damunt de l'estructura que acull el tron del tsar, podem veure el relleu del patró dels catalans i els russos.


A la propera fotografia, el zoom em permet ensenyar-vos més detalladament a Sant Jordi matant al drac. Un Sant Jordi que des de aquesta posició privilegiada ha vist part de la història de Rússia.


Deixem la Sala Gran del Tron i sortim del Palau d'Hivern per anar a l'edifici de l'Estat Major que envolta la gran plaça del Palau. Aquest gran edifici, que combina els interiors restaurats amb l'arquitectura contemporània, acull a la tercera planta les obres impressionistes i postimpressionistes. Però nosaltres anem a la segona planta on trobarem l'art rus.


Ens aturem davant del quadre " Life Guards Horse Regiment's Private on Guard Duty", de l'any 1.889 obra del pintor rus Narkiz Nikolaevich Bunin ( 1.856 - 1.812 ). Podem veure un elegant vigilant de la guàrdia privada del tsar del regiment de cavalleria del Palau d'Hivern.


A tocar del quadre de Narkiz Nikolaevich Bunin, en una vitrina podem observar detalladament els diferents complements que duien, segons el protocol, els vigilants del regiment de cavalleria. 


Si ens apropem al peto vermell comprovarem que el protagonisme d'aquesta peça de roba és per l'escut de Rússia. L'àguila bicèfala amb les ales esteses té al centre un escussó. Recordeu que en llenguatge heràldic un escussó és un petit escut posat al centre d'un escut més gran. Segur que coneixeu al personatge representat a l'escussó...


Si encara no ho veieu clar el zoom ens permet altra vegada veure més detalladament el personatge representat a l'escussó...


Gaudiu d'un dia molt especial per Catalunya recordant que el nostre patró també és molt estimat en altres països.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada