divendres, 26 d’abril del 2019

La Bíblia de Lleida.

Sempre és una bona idea reservar una part del nostre temps per visitar el Museu de Lleida. A la Planta 0, concretament a l'espai dedicat al romànic, una gran vitrina mostra "orgullosa" la Bíblia de Lleida; un impressionant còdex elaborat aproximadament entre 1.155 i 1.175.


Si ens apropem una mica més podrem apreciar, a la dreta, una caplletra monumental il·luminada i molt decorada. Recordeu que la caplletra és una lletra majúscula emprada per iniciar un text, un capítol o un paràgraf i que sovint està ornamentada. A la Bíblia de Lleida  es conserven setanta-sis caplletres , però malauradament les altres les van retallar...


La vitrina no ens permet el contacte amb el còdex, però si les parets de vidre desapareguessin màgicament i poguéssim posar-nos els guants protectors per contemplar els altres folis, ens quedaríem amb un pam de nas perquè es tracta d'una reproducció i a la resta de llibre no hi ha res de res...
L'original  el trobarem a l'Arxiu Capitular de Lleida, per això sortim del museu i en pocs minuts - gràcies a la gentilesa de les arxiveres del Capitular- en podem gaudir.


Afortunadament quan vaig visitar l'exposició Aqua - que la gent de l'Arxiu Captitular preparà per celebrar el Dia Internacional dels Arxius- també em van convidar a donar un cop d'ull, entre altres còdex, a la Bíblia de Lleida a la que acabaven de restaurar la coberta. A la fotografia anterior podeu veure el còdex original.


Amablement les arxiveres van mostrar-me els folis que estan reproduïts a la Bíblia de Lleida exposada al Museu de Lleida. Els podeu veure a la fotografia anterior, i a la següent de detall la caplletra il·luminada i decorada.


El còdex té 613 folis de pergamí i mesura 62,5 X 42 X 22 centímetres. L'enquadernació es restaurà aproximadament al segle XVIII  i  al segle XXI l'han tornat a restaurar..


L'ardiaca D. Vicente Higueras de la diòcesi de Lleida en va fer donació a l'Arxiu Capitular de Lleida el 22 de juliol del 1.889. Aquesta donació consta a les actes capitulars de Lleida, concretament al foli 237v. Fou la primera vegada que la gran Bíblia apareix documentada.


La Bíblia de Lleida és un dels còdex bíblics més grans que s'han conservat, concretament el segon d'Europa, només superat pel Còdex Gigas, conegut com la Bíblia del diable que es conserva a Estocolm i mesura 92 X 50,5 X 22 centímetres i pesa 75 quilograms...


Un copista escrigué al foli 322r que havien transcorregut 1.165 anys des del naixement de Crist, fet que ajudà en la datació del còdex.


Aquest llibre manuscrit al pergamí és un còdex bíblic hispà amb text de l'Antic i Nou Testament, amb pròlegs de Sant Jeroni i tres texts apòcrifs ( llibres religiosos que no són considerats canònics ) : l'Oratio Salomonis, el Salm 151 i el llibre de la Sibil·la.


L'historiador de l'art Joaquín Yarza Luaces afirmava que a la Bíblia de Lleida podien haver intervingut fins a quatre mans diferents per fer les miniatures il·luminades.


Procedien de corrents internacionals i utilitzaven pigments orgànics amb predomini del blau, verd i vermell. També trobem la presència d'or i colrada de plata. La colradura consisteix en aplicar un vernís transparent tenyit de color groguenc sobre una superfície metàl·lica, en aquest cas plata, que l'acoloreix de manera que sembla or.


Un dels miniaturistes s'encarregava de les inicials de grans dimensions. La seva manera de fer-les correspon a la de l'àrea del Masa o del Rin. Els diferents miniaturistes que van treballar al còdex lleidatà presenten paral·lelismes amb l'entorn germànic i anglès. Sembla clar que un d'ells també va treballar en la producció de la Bíblia de Winchester.


Aquells dies es podia veure al taller de l'arxiu el resultat de la restauració. El gran còdex bíblic estava enquadernat amb tapes de fusta folrades de pell clavetejada i amb fermalls metàl·lics per tancar-la. Totes les fotografies d'aquesta entrada són meves excepte la següent que és de l'Arxiu Capitular de Lleida en la que podeu veure el monumental còdex abans de restaurar-lo.


Font fotografia: Arxiu Capitular de Lleida.

Al costat de la Bíblia de Lleida es podia veure l'antiga pell de la coberta que folrava les tapes de fusta i ,a dreta i esquerra, els claus. També els fragments de pergamí i restes de pell trobades al restaurar la coberta.


La propera fotografia de detall és de les bosses que contenen restes de pell trobades al desmuntar la coberta del còdex. A la superior podem llegir: "Fragments pell peluda".


Al restaurar la coberta també han trobar restes de pergamins, alguns il·luminats, com el que podeu veure a la propera fotografia de detall.


Visiteu l'Arxiu Capitular de Lleida on podreu descobrir magnífics tresors desconeguts per a la gran majoria de lleidatans.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada