diumenge, 1 de setembre del 2019

Un cop d'ull a la planoteca ( 4 ).

Continuem gaudint dels tresors que hi ha al calaix del moble arxivador horitzontal que custodia els projectes de Francesc de Paula Morera i Gatell. Els lleidatans potser no som gaire conscients de les joies que podem consultar a la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes.


Avui observarem atentament els documents de l'Arxiu Morera guardats al classificador en el podem llegir: "48/320. Bergós Enriqueta. Projecte casa Plaça de la Sal 14/Clot de les Monges. 1 plànol a la planoteca". A la fotografia anterior podeu veure a l'esquerra el plànol d'alçat de la façana de la casa Bergós que dóna ala plaça de la Sal i a la dreta el de la façana del Clot de les Monges. La propera fotografia correspon al plànol d'alçat de la façana del Clot de les Monges.


L'edifici modernista que coneixem com casa Bergós, fou construït entre 1.906 i 1.910. Quan passegem per la ciutat normalment no ens fixem en la bellesa d'alguns edificis.


En el cas de la façana del Clot de les Monges encara costa més  adonar-se de la proposta arquitectònica . La propera fotografia de detall del plànol els mostra senzill elements decoratius de la façana.


Podeu comparar la proposta de Morera i Gatell observant la fotografia següent del mateix punt de la façana que veieu dibuixat a la fotografia de detall anterior del plànol d'alçat. Als plànols no estan dibuixades les magnífiques baranes de ferro forjat dels balcons ni la senzilla decoració floral.


L'edifici amb baixos comercials remodelats construïts sobre restes medievals i quatre plantes d'habitatges és el més elegant de la plaça de la Sal. Potser recordareu l'entrada "Botigues amb restes arquitectòniques ( 4 )" en la que, entre altres restes, vàrem donar un cop d'ull a les que es conserven a La Birreria ( tot un record de la Lleida dels segles XIV i XV) , i l'arcada medieval del segle XII- XIV de la joieria Ag925grams. Els dos establiments situats als baixos de la casa Bergós.
Malauradament, com podeu constatar observant la propera fotografia de detall del plànol d'alçat de la façana del Clot de les Monges, d' una part del coronament pensat per l'arquitecte no en podem gaudir...


A la dreta del plànol podem veure la signatura de la propietària ( Enriqueta Bergós ) i de l'arquitecte tarragoní ( Francesc de Paula Morera i Gatell ). El document està signat a Lleida el mes d'agost del 1.908.


L'edifici combina la pedra, l'arrebossat pintat, els esgrafiats i un magnífic treball de forja a les baranes dels balcons que omplen la façana.


Si al plànol d'alçat de la façana del Clot de les Monges constatem que falta una part del coronament dissenyat per Morera i Gatell, al de la façana de la plaça de la Sal veiem hi ha unes esferes de pedra per coronar l'edifici. Aquest element decoratiu no hi és. Les dues absències no sé si es deuen a desperfectes o senzillament a que no es van fer.


Però si que es conserva perfectament la decoració de la façana de la plaça de la Sal com podeu constatar comparant la fotografia anterior i la propera. Al plànol no estan dibuixats ni l'esgrafiat ni les espectaculars baranes de ferro forjat.


Guardo els plànols al classificador, el torno al moble arxivador horitzontal i agafo un projecte del que gaudirem a la propera entrada dedicada a la planoteca de la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes. És el projecte d'un edifici poc conegut per a la la majoria dels lleidatans. Parlo del Frontó de Lleida...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada