dijous, 14 de maig del 2020

Entre tanques i grades...

Deixem la plaça Teatrálnaya on hem gaudit de l'hotel Metropol, una de les joies modernistes russes, per anar passejant fins a la plaça Roja. El nom de la plaça no prové del comunisme ni dels maons vermells de molts edificis, sinó que deriva de la paraula Красная que en rus vol dir bonica. És molt evident que la plaça dóna la raó al seu nom. Al flanc sud de la plaça el protagonisme és per a la Catedral de Sant Basili, que vàrem visitar virtualment el passat desembre mitjançant dues entrades.


Anteriorment, i també mitjançant dues entrades, vàrem endinsar-nos als Magatzems GUM, un dels altres protagonistes de la Plaça Roja. Vaig explicar-vos que els mesos d'estiu, des de fa deu anys, canvia l'aspecte de la gran plaça i bona part del seu espai queda ocupat per les grades i l'escenari del Festival Torre Spasskaya, que reuneix les millors orquestres militars de tot el món i diferents grups folklòrics.


La plaça es transforma, les tanques i les grades ocupen molt espai i redueixen la zona per passejar, però entre elles - malgrat l'enrenou - podeu veure dos espais que ens parlen de diferents moments de la històrica de Rússia. El més conegut el podeu entreveure a la propera fotografia, entre eles tanques, davant la muralla del Kremlin.


La piràmide esglaonada i truncada és el mausoleu de Vladímir Ilitx Uliànov ( Lenin ), primer dirigent de la Unió Soviètica. Quan va morir al 1.924, als cinquanta-tres anys, els bolxevics decidiren no enterrar-lo sinó embalsamar el seu cos per exhibir-lo. El mausoleu es obre de l'arquitecte Alexey Viktorovich Schusev. El primer mausoleu, del 1.924, fou una obra provisional de fusta. Cinc anys després s'inicià la construcció del mausoleu actual, una construcció de formigó armat recobert de granit, labradorita, pòrfir i marbre. 
Darrere del mausoleu podeu veure la  Сенáтская башня - la torre del Senat- una de les més antigues del Kremlin, construïda l'any 1.491. Té aquest nom perquè darrere seu, com podeu apreciar a la fotografia, hi ha l'edifici del Senat, construït entre 1.776 i 1.788 per l'arquitecte Matvéi Kazakov.


A la dreta del mausoleu, abans d'arribar a la catedral de Sant Basili, davant la Спа́сская ба́шня - la torre Spasskaya / torre del Salvador- edificada l'any 1.492, hi ha una construcció molt menys coneguda que la tomba de Lenin. Entre les tanques i les grades, al centre de la propera fotografia podeu veure aquesta senzilla mostra d'arquitectura medieval russa coneguda com Лобное место - Lobnoye mesto -.


Documentat per primera vegada al 1.549, està catalogat com Patrimoni Cultural dels Pobles de la Federació Russa. S'emprà fins l'any 1.917 en processons religioses durant les festes ortodoxes i per anunciar públicament els decrets del tsar. Aquesta estructura de tretze metres de diàmetre diuen que també va ser un lloc d'execucions per decapitació... Al 1.786 l'arquitecte Matvei Kazakov reconstruí la curiosa construcció amb pedra blanca.


En l'oli sobre tela "Plaça Roja de Moscou "  que el  pintor paisatgista rus Fyodor Yakovlevich Alekseyev va fer l'any 1.801, podeu veure el protagonisme de la construcció medieval. Els companys del pintor de Sant Petersburg l'anomenaven el Canaletto rus...


Font: Wikimedia Commons.

En tot moment ens observa atentament la torre Spasskaya, la torre principal del mur est del Kremlin dissenyada per l'arquitecte venecià Pietro Antonio Solari . Fou la primera torre que es cobrí amb una cuculla - teulada punxeguda- de quatre aigües. Aquest cobriment es va fer entre 1.624 i 1.625. El rellotge actual amb carilló és del 1.851-52. La seva estructura pesa vint-i-cinc tones i té un diàmetre és de sis metres. Es coneix popularment com el Rellotge del Kremlin i marca l'hora oficial de Moscou. 


Després d'haver observat part de la muralla i algunes torres del Kremlin en entrades anteriors dedicades a Moscou, a la propera hi entrarem...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada