dilluns, 18 de maig del 2020

La Biblioteca Central de Liverpool ( 1 ).

Després d'un llarg parèntesi tornem a Liverpool. Fa un any, a les entrades "De Glasgow a Liverpool" vàrem visitar virtualment un dels museus de William Browm Street, el carrer en el que tots els edificis- museus, galeries, biblioteques - són públics. En aquelles dues entrades l'objectiu era donar un cop d'ull a l'exposició "Charles Rennie Mackintosh. Making the Glasgow Style", que del 15 de març al 26 d'agost del 2.019, mostrava dos-cents cinquanta objectes de l'únic moviment modernista del Regne Unit a la Walter Art Gallery. Al sortir de l'exposició vam dirigir la mirada a la dreta per descobrir que la Liverpool Central Library ens estava esperant... Avui hi entrarem.


A la fotografia anterior podeu veure, al centre i a l'esquerra, dos dels edificis que formen part de la Biblioteca Central. L'edifici de l'esquerra és el World Museum, dedicat a l'arqueologia, etnologia i les ciències naturals i físiques. L'entrada a la biblioteca, que podeu observar a la propera fotografia, no us permet imaginar l'edifici modern que us espera després de la façana neoclàssica, una sorprenent intervenció d'Austin-Smith:Lord, que des de maig del 2.013 deixa als usuaris bocabadats.


Els treballs de rehabilitació i remodelació iniciats al 2.010, transformaren radicalment la Liverpool Central Library. Després de tres anys de feina i 55 milions de lliures d'inversió, la biblioteca tornà a obrir. 
Abans d'entrar, observeu atentament l'edifici de planta circular de la fotografia següent, un dels que formen part de la gran biblioteca. Segur que quan el visitem virtualment, a la propera entrada dedicada a la Biblioteca Central, us emocionareu.


Austin-Smith:Lord és un col·lectiu creatiu de professionals del disseny amb l'objectiu de transformar i millorar els entorns. La nova biblioteca, de cinc plantes, amb un vestíbul espectacular, ens espera...


El projecte, a més a més de restaurar 4.000 metres quadrats d'edificis històrics, ha propocionat a la ciutat una biblioteca de 8.000 metres quadrats i un arxiu especialitzat.


Com heu vist a les dues primeres fotografies fotografies, davant l'entrada trobem un passadís de granit en el que hi ha incrustats els títols de clàssics literaris. Algunes de les lletres són de color vermell i formen un enigma: el títol d'una de les joies de la col·lecció de la biblioteca...


Quan esteu al centre del vestíbul no us podreu resistir a alçar la vostra mirada per observar l'espectacular cúpula de vidre que corona l'edifici.


L'empresa SES Shephenrd Construction s'encarregà de la gran obra de rehabilitació projectada pels arquitectes Austin-Smith:Lord i amb la col·laboració del Buro-Happold Engineering, una empresa britànica de disseny, planificació i gestió de projectes. Enfilar els diferents trams d'escala mecànica és emocionant.


A més a més d'una gran selecció de llibres, audiollibres, CDs i DVDs, podeu consultar una col·lecció de llibres rars. El magnetisme de la cúpula de vidre farà que la mireu i admireu diverses vegades.


Però aquesta cúpula queda petita si la comparem amb l'ecàrrec que va rebre el Buro-Happolt Engineerig l'any 1.999 per unir els edificis centrals del The British Museum sota un mateix sostre. Una espectacular estructura que pesa 800 tones. És el pati cobert més gran d'Europa amb 6.700 metres quadrats. El vidre del sostre és de color neutre i això permet la màxima llum natural sense enlluernar-nos.  A l'octubre del 2.011, a l'entrada "La Biblioteca del Rei ( 1 )", ja vàrem veure una petita part d'aquest sostre de vidre.


L'estudi de l'arquitecte Norman Foster va dissenyar l'any 1.999 la reurbanització de la Gran Cort de la Reina Isabel II, conegut popularment com la Gran Cort. Aquest gran espai,que s'inaugurà l'any 2.000, és el quadrat central cobert del Museu Britànic. Si cliqueu el proper enllaç "Queen Elizabeth II Great Court" podreu veure la proposta del Buro-Happolt Engineerig


Tornem a la Liverpool Central Library en la que teniu a la vostra disposició 150 ordinadors i iPads. Si voleu gaudir d'unes vistes panoràmiques de Liverpool només cal pujar fins al terrat.


Prestatges i més prestatges, plens de milers de llibres, us acompanyaran pel vostre periple de descoberta de la Biblioteca Central.


Abans d'entrar a la biblioteca, la seva façana neoclàssica ( torneu a mirar les tres primeres fotografies de l'entrada d'avui ) aparentment ens convidava a accedir a una clàssica biblioteca anglesa. Hem constatat que no és així. Però ara ens aturem a la primera planta davant d'una altra porta d'accés...


La Picton Reading Room ens permet conèixer un altre dels edificis que formen el complex de la Liverpool Central Library. Edifici que podeu veure a la segona fotografia, el de planta circular. i al que entrarem virtualment a la propera entrada dedicada a la Biblioteca Central.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada