dimarts, 11 de gener del 2022

El Gorg de Vimbodí.

Després de visitar el refugi antiaeri de galeria de mina del carrer Sant Josep i el Castell Nou de Flix continuem el nostre periple per terres tarragonines. Deixem la Ribera d'Ebre per anar virtualment a la Conca de Barberà, concretament a Vimbodí.
Podeu deixar el cotxe a la Plaça de les Orenetes on encara sobreviu el Cinema Foment que, conjuntament amb el Cinema Casal Montblanquí, són els últims que queden a la comarca.


Des de la Plaça de les Orenetes podem anar a l'esquerra ( per accedir al poble ) o a la dreta, on trobarem unes escales que ens conviden a baixar al Gorg de Vimbodí. Com podeu veure a la fotografia anterior, si aixequem la mirada des de l'àrea de lleure del Gorg observareu que en un dels balcons hi ha una pancarta en la que podem llegir: " Museu i forn del vidre de Vimbodí".


Al blog hem visitat diverses vegades el Museu del Vidre on el mestre vidrier Paco Ramos treballa l'artesania en vidre bufat i vidre massís sense utilitzar motlles.


Podeu recordar-ho i tornar a veure els senzills vídeos clicant sobre els enllaços següents: "L'ofici de sargaire", "El vidrier enamorat", "Mestre vidrier ( 1 )" i "Mestre vidrier ( i 2 )".
Però tornem a l’àrea de lleure del Gorg, situada sota la roca pinyonenca en la que s’assenten moltes cases del nucli antic, com ens explica el plafó informatiu.
 
 
Podeu gaudir del salt d’aigua que alimenta al riu de Milans. Aquest riu, d’un curs d’uns dotze quilòmetres, neix a les Muntanyes de Prades a 950 metres daltitud  concretament al barranc de Coma de nAlda; passa al sud de Vimbodí i sajunta amb el barranc dels Torrents originant el riu Francolí.

 

La riuada dels dies 22 i 23 doctubre del 2.019 van castigar durament la Conca de Barberà. Vimbodí en van patir les conseqüències la zona del Gorg, el pont de la Palanca, el pavelló municipal, camins...


Al 2.020 el Departament de Presidència de la Generalitat donà 300.000 euros de subvenció per reparar el que la riuada va fer malbé. La Diputació de Tarragona atorgà un ajut de 50.000 euros amb el mateix objectiu.


Feia un any i mig que l'Ajuntament havia millorat l'àrea de lleure del Gorg instal·lant una nova barana que complia les normes de seguretat i reconstruint un dels accessos malmès pel despreniment d'un mur. Les obres van costar 12.601,36 euros.
Al Gorg es conserven els rentadors emmarcats en la roca on ja fa una colla d'anys les dones feien la bugada. Si aneu passejant fins al final del carrer Catalunya trobareu els antic safareigs de les Roques on les dones de Vimbodí, com en els rentadors del Gorg, a més a més de rentar la roba "feien safareig"...


En aquest espai quan fa bon temps s'hi organitzen balls de la Festa Major, vetllades a la fresca, sopars, actes de la Festa del Vidre Artesà Vitrum... Si quan el visiteu teniu set, no beveu l'aigua del Gorg perquè no està tractada. Pugeu a la Plaça de les Orenetes, on hem aparcat el cotxe, i a tocar del Cinema Foment trobareu una font pública.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada