dimarts, 5 d’abril del 2022

El pont de Buida-sacs.

El dia vint-i-un del passat mes de març vàrem observar detalladament l'església preromànica, de finals del segle X, de Santa Àgata que es troba al turó de Flotats al municipi de Clariana de Cardener. Al final de l'entrada us convidava a tornar a la carretera C-55 amb l'ojectiu d'apropar-nos al pont i al molí de Buida-sacs. Avui visitarem virtualment el pont. Us recomano baixar fins un lloc segur per canviar de sentit i quan arribeu, direcció Solsona, al quilòmetre seixanta-tres trobareu un indicador a la dreta en el que podreu llegir Pont de Buida-sacs. Deixeu el cotxe al camí i baixeu fins al riu Cardener.
 
 
Poc després de rebre les aigües del riu Negre el riu Cardener passa per sota del pont de Buida-sacs. Si ens apropem una mica podrem veure més bé el pont. L'hivern i la tardor són el millor moment de l'any per observar el pont perquè a la primavera i l'estiu la vegetació ho dificulta.


A la propera fotografia podeu veure el pilar i les arcades centrals del pont de Buida-sacs, una construcció que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ).


Les quatre arcades de mig punt reposen sobre pilars reforçats amb contraforts. A la propera fotografia podeu veure el central amb el corresponent contrafort.


El pont fou construït als segles XVII i XVIII amb pedres i reble ( fragments de pedra ) irregular, però els suports mestres dels pilars i la cobertura de l'arc es van fer amb carreus. A la fotografia següent podeu observar els diferents materials de la volta de d'una de les arcades.


El pont fou construït per comunicar el camí col·lateral que resseguia el riu Cardener i portava a molts dels molins que hi havia a tocar del riu.


Camino una mica més per la petita sendera a tocar del riu Cardener, seguint el seu curs, em giro i faig la  fotografia anterior en la que podeu veure dos de les quatre arcades de mig punt ( la segona i la tercera ) i el pilar que les suporta . A la fotografia següent podeu veure el pilar que suporta la primera i la segona arcada del pont.


Deixem la petita sendera que acompanya al riu i tornem a pujar al camí de terra per creuar el Cardener pel pont de Buida-sacs.


Abans de creuar el riu a l'esquerra, a pocs metres del pont, trobem un petit plafó informatiu en el que podem llegir: " Clariana de Cardener. Pont de Buida-sacs segles XVII - XVIII. Obra civil popular".


Només cal seguir caminant uns pocs metres pel camí col·lateral que resseguia el riu Cardener per veure, a l'esquerra, el nostre proper objectiu...


Parlo del molí de Buida-sacs, construït a finals del segle XII o potser al segle XII. Un molí en molt mal estat que potser aviat s'ensorrarà que observarem detalladament en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada