dimarts, 21 de juny del 2022

La fàbrica llanera del Pont d'Arsèguel ( 2 ).

Al final de la primera entrada dedicada a l'antiga fàbrica de llanes, des del banc de fuster del taller de manyeria i fusteria vam veure la porta oberta de la nau on es prepara la filatura. Marxem del vell taller on feinejaven els encarregats del manteniment de la fàbrica per entrar a l'espai de preparació de la filatura on comença el procés de producció artesana de teixits de llana. 


Només entrar a la nau és normal quedar bocabadat al veure les antigues màquines dels segles XVIII i XIX que ocupen aquest espai màgic. Al fons de la nau hi ha les dues màquines més antigues de la fàbrica llanera ( segle XVIII ), les úniques màquines que ja no funcionen. Són la rentadora de mantes de llana i la cardadora amb cards de riu.


En aquest gran espai podeu mirar i admirar la carda metxera, la carda repassadora, la carda emborradora, el diable, la rentadora de llana, i la cardadora de llana amb cards. Al fons de la fotografia anterior podeu veure la porta que surt a l'exterior, on descobrirem com es mouen totes aquestes màquines. 

Anant fins a la porta podem observar els grans tambors que recullen la fibra de llana  de la carda repassadora i la carda emborradora. Si alcem la mirada podem veure el sostre de fusta de la fàbrica construïda els primers anys del segle XX i, a l'esquerra, part de l'espectacular embarrat.
 
 
Quan arribem al final de la nau trobem les dues úniques màquines que no funcionen. A l'esquerra hi ha una de les màquines més antigues de la fàbrica llanera, la rentadora de mantes de llana.


A la dreta podem mirar la sorprenent cardadora de llana amb cards, també del segle XVIII. Però ara el nostre objectiu és sortir a l'exterior i descobrir com es mouen totes les màquines de la fàbrica llanera. Quan tornem a entrar us explicaré detalladament cada màquina.
 
 
Abans de sortir faig la propera fotografia de detall en la que podeu constatar que per cardar la llana s'empraven cards que tallaven i es posaven a les guies.


El card que es col·locava a les guies de l'antiga cardadora era el cardó comú ( Dipsacus fullonum ), una planta que tots heu vist alguna vegada és protocarnívora. Les plantes protocarnívores atrapen insectes o animals però, a diferència de les carnívores, no tenen la capacitat de digerir-los ni poden absorbir-ne els nutrients.


Si cliqueu sobre el proper enllaç podeu llegir l'article de Shaw Shackleton en el que es demostren els beneficis reproductius de la captura d'invertebrats a les fulles plenes d'aigua. Aquesta captura incrementa el nombre de llavors del cardó comú.


Quan obrim la porta i sortim a l'exterior sembla que el frondós bosc de ribera del riu Segre vol entrar a la fàbrica llanera...


Si mirem a la dreta veurem dues antigues portes de fusta que gairebé es toquen. La que està mig amagada per la porta de la gran sala de preparació de la filatura, amaga el secret de la fàbrica de llanes.


Baixant un petit tram d'escales faig la propera fotografia de la turbina hidràulica que mitjançant un embarrat fa funcionar totes les màquines de la fàbrica llanera.


A la dreta de la fotografia següent podeu observar la gran corretja que transmet el moviment de la força de l'aigua a les antigues màquines mitjançant una colla de politges i corretges. La del Pont d'Arsèguel és una fàbrica en la que la maquinària funciona gràcies a la força de l'aigua del riu Segre. L'edifici està connectat a la xarxa elèctrica, amb la que funcionen llums, electrodomèstics...

L'aigua del riu Segre va per un canal d'un quilòmetre i mig fins a la fàbrica llanera. Allà la pressió de la columna d'aigua de deu metres mou la turbina hidràulica.
Torno a pujar el petit tram d'escales i la guia em mostra les restes del molinot, un molí draper del segle XVII gairebé engolides per la densa vegetació del bosc de ribera.


A la dreta de la porta d'accés a la nau, recolzades sobre la paret, hi ha algunes de les guies amb cardó comú de l'antiga cardadora del segle XVIII.


La fotografia de detall ens mostra clarament una colla de cards col·locats a les guies preparats per cardar la llana a l'antiga cardadora.


A la propera entrada dedicada a la fàbrica llanera tornarem a entrar a la sala de preparació de la filatura i començarem a observar detalladament la maquinària dels segles XVIII i XIX.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada