diumenge, 5 de juny del 2022

La fàbrica llanera del Pont d'Arsèguel ( 1 ).

Avui tornem a la comarca del Baridà, un territori històric format per tres municipis de l'Alt Urgell ( Arsèguel, Pont de Bar i Cava ) i dos de la Cerdanya ( Lles de Cerdanya i Montellà i Martinet ).
L'estiu del 2.016, a les entrades "Al cor del Baridà ( 1 )" i "Al cor del Baridà ( i 2 )", vaig mostrar-vos detalladament els Banys de Sant Vicenç, visita que podeu recordar clicant sobre els enllaços anteriors.
Al juliol del 2.020 vàrem començar l'entrada "Romànic amagat al Prepirineu ( 10 )" als Banys de Sant Vicenç per anar virtualment a Arsèguel, Ansovell i el Santuari de la Mare de Déu de Boscalt".
Deixem la carretera N-260 per anar a Arsèguel i, quan comencem a baixar cap al riu Segre trobem, a la dreta, un estrany artefacte...


No és una escultura contemporània sinó una màniga de maneig de finals del segle passat que s'empra per immobilitzar el bestiar boví per vacunar-los, fer controls de reproducció,... L'animal no pot tirar endavant ni endarrere, ni pot girar-se.


Passejant per la carretera en pocs minuts arribem al Pont d'Arsèguel, un nucli de població del municipi d'Arsèguel que l'any 2.020 tenia divuit habitants. El pont de pedra actual que travessa el riu Segre, construït els primers anys del segle XX, substitueix el que s'endugué un aiguat l'any 1.872. 
A la propera fotografia podeu veure part d'un dels dos ulls del pont i darrere la fàbrica llanera del Pont d'Arsèguel.


Continuem passejant xino-xano, i després de la corba el pont ens convida a apropar-nos a la centenària fàbrica llanera.


Com podeu veure a la fotografia anterior la fàbrica té dos edificis, construïts a inicis del segle XX. Al de la dreta, on hi viu la família Isern, hi ha un petit taller on es confeccionen els mitjons de llana i , al soterrani, el taller de manyeria i fusteria. El petit taller, que visitarem a la tercera entrada dedicada a la fàbrica llanera, també té la funció de botiga on podeu comprar els productes que es fan a la fàbrica.
Si m'apropo a la barana de l'esquerra podeu veure millor la fàbrica llanera que és tot un exemple d'aprofitament de l'energia hidràulica. 


Els edificis de pedra i cobertes a dues aigües tenen a les obertures arcs de maó, rebaixats ( a les finestres ) i un arc de mig punt ( a la porta d'accés ).


Si passegem una mica més i enfilem, després de la corba a la dreta, la carretera que puja a Arsèguel, podrem veure les altres façanes de la fàbrica de llanes. 
 
 
Entrem a la fàbrica llanera que la família Isern ha passat de pares a fills des de que la van construir, entre els últims anys del segle XIX i els primers del segle XX , Miquel Isern i Andreu Isern besavi i avi de la Neus i l'Àngels que són la tercera generació que s'encarrega de la fàbrica centenària. 
Com podeu constatar a la propera fotografia, entrar a la fàbrica de llanes del Pont d'Arsèguel és fer un salt enrere en el temps.


Com podeu veure a la fotografia anterior, a l'esquerra hi ha un cotxet d'un dels nens de la quarta generació Isern que viu a la fàbrica i una cadira de bova. Si em giro puc fer la fotografia següent en la que el protagonisme és per a una antiga filadora.


Com hem observat a les fotografies anteriors l'edifici de la fàbrica de llanes està acompanyat pel bosc del ribera del riu Segre. Com podeu comprovar a la fotografia següent, a les parets de la casa dels Isern també hi ha un bosc...


Comencem la visita baixant al taller de manyeria i fusteria en el que treballen els encarregats del manteniment de la fàbrica. Si mireu novament la fotografia del cotxet veureu, a la dreta, una porta oberta. Ens hi apropem i per aquestes escales baixarem al taller.

 
Abans d'entar-hi, trobem penjades de la paret cinc balances romanes que s'empraven per pesar la llana. D'esquerra a dreta tenim les tres més petites que mesuren en lliures ( uns 400 grams ), arroves ( uns 10 quilograms ) i quintars ( uns 40 quilograms ). A la part inferior dreta de la fotografia hi ha uns cards que, a més a més de decorar, tenien una funció a la fàbrica llanera...
 
 
Entrem, ara si, al taller de manyeria i fusteria de la fàbrica de llanes del Pont d'Arsèguel, tot un museu d'eines antigues.

 
A la fotografia anterior podeu veure el banc del fuster, i a la seva dreta un antic trepant industrial que observareu millor a la fotografia següent de detall.


Entre la colla d'eines que hi ha al taller vull mostrar-vos una raspa eina que s'emprava per acabar d'afinar l'interior de l'esclop la podeu veure a la part superior de la propera fotografia. A sota podeu veure dues alicates de bec de lloro i una clau anglesa.


La fotografia següent és de l'enclusa, en la que es pot llegir al cos central 1.859. Aquesta eina, fonamental en la forja, és d'acer.


Per acabar la visita al taller de manyeria i fusteria donem un cop dull a la farga i la gran manxa protagonistes de la propera fotografia.


Però el taller és només un aperitiu del que ens espera a la fàbrica llanera. Des del banc de fuster faig la fotografia següent en la que podeu observar la porta oberta de l'espai on es preparava la filatura.

 
A les properes entrades dedicades a la petita joia del Baridà mirarem i admirarem la sala de preparació de la filatura i la sala de filadores i telers.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada