diumenge, 12 de juny del 2022

Scriptum et delineatio, a l'Arxiu Capitular de Lleida.

El passat dijous es celebrà el Dia Internacional dels Arxius. Al blog us he proposat diverses vegades visitar l'Arxiu Capitular de Lleida per donar un cop dull a l'exposició que les arxiveres organitzen per celebrar aquest dia. Després de dos anys sense poder fer-ho per les restriccions sanitàries enguany podem gaudir de l'exposició Scriptum et delineatio.
 
 
Apropeu-vos al carrer Almodí vell s/n per veure aquesta exposició que també es podrà visitar des de demà dilluns fins al proper divendres dia disset, de les 9:00 fins a les 13:00 h. En properes entrades observarem detalladament els documents manuscrits, els llibres impresos del segle XVI, els projectes arquitectònics del segle XVII,... però avui només faig una petita pinzellada del que podreu observar a Scriptum el delineatio. A l'entrada d'avui de cada taula us mostraré un dels documents.

A la Sala de Lectura l'espai s'ha distribuït en quatre grans taules. A la taula cinc hi ha exposada la joia de la corona, la Bíblia de Lleida ( el segon còdex bíblics més gran que s'han conservar a Europa ), i a la taula sis podem veure alguns fragments de la restauració parcial feta l'any 2.013. Al segle XVIII es va fer una primera restauració de l'enquadernació.
A la fotografia anterior podeu veure la Taula 1 en la que hi ha cinc pergamins. Dos són de finals del segle X ( un a dues tintes sobre la dotació d'una església ), dos del segle XII ( un en el que es sol·licita la mediació del bisbe de Lleida davant del papa i un altre en el que hi ha dos trasllats ), i un del segle XV ( una butlla cardenalícia ).
A la propera de detall podeu veure la Butlla cardenalícia concedint 100 dies d'indulgències, del dia 29 de maig de 1.489. No es conserva cap dels segells de cera  però sí els cinc estoigs i gairebé tots els cordons.
 
 
L'Arxiu Capitular de Lleida conserva documentació manuscrita i/o impresa generada i/o relacionada amb la gestió del Capítol des del segle X fins a l'actualitat. L'any 2.004 el Congrés Internacional d'Arxius que es celebrà a Viena decidí per unanimitat demanar a les Nacions Unides la creació d'un Dia Internacional dels Arxius. Quatre anys després, concretament el 9 de juny, es commemorà el seixantè aniversari de la fundació del Consell Internacional d'Arxius. A partir d'aquell  9 de juny del 2.008. els arxius de tot el món celebren la seva diada.
 
 
A la fotografia anterior podeu observar la Taula 2 en la que hi ha el Breviari de Lleida ( datat al 1.451, i la reproducció de quatre dels 491 folis cal·ligrafiats ), el Llibre dels Escuts / Fundació dels ciris ( 1.540 - 1.728 ), el llibre imprès Rituals sacerdotals ( publicat l'any 1.567 ) i el Missal del Bisbe Conchillos ( editat l'any 1.524 ).
La fotografia següent és del Llibre dels Escuts / Fundació dels ciris, del foli 13r.- 11 de Febrer de 1.581, Pere Margalef, canonge de la Seu de Lleida o conseller universitari, funda un ciri.


A l'Arxiu Capitular la documentació custodiada, linealment gairebé arriba al mig quilòmetre ( 480, 5 metres ). La majoria dels documents són de paper, però hi ha aproximadament uns 13.000 pergamins. També hi podem consultar còdex, 101 llibres entre manuscrits i incunables. Del fons musical cal destacar els 45 cantorals.

 
A la fotografia anterior és de la Taula 3 hi trobareu projectes del segle XVIII per a la cúpula del la Catedral Nova de l'arquitecte Josep Prat, el Llibre de comptes de la fàbrica de la Catedral Nova ( manuscrit en paper del 1.773 ), el pergamí amb el Mapa de les terres de la Cerdana de l'horta de Lleida Partida Fontanet 1.6??, i la concòrdia i capitulació entre el Capítol de la Seu de Lleida i el mestre d'obra Bernardí Plantanida amb plànols dels projectes ( 1.610 - 1.612 ).
A la propera fotografia de detall és del projecte de la Cúpula: secció de cúpula, cimbori, coberta i creuer. Planta de la cúpula i cimbori ( Josep Prat segle XVIII ).


A l'entrada del mes d'agost del 2.012 " Els secrets de la Catedral Nova de Lleida ( i 8 ) " ja vaig mostrar-vos diferents projectes arquitectònics per construir la Seu Nova de Lleida. Si cliqueu sobre l'enllaç anterior els podreu tornar a veure. El projecte inicial es va canviar per les grans filtracions i el tipus de sòl que no haurien aguantat un edifici com el projectat.
 
 
A la Taula 4 hi veureu el Decret de trasllat del Culte de la Seu Vella a la parròquia de Sant Llorenç, signat pel bisbe Francisco Solís, de l'ordre de la Mercè i partidari de Felip V. El cartulari del molt il·lustre Capitol de la Santa Iglesia de Leyda en lo any 1.708, de 379 folis ( còpia dels folis 23 r i 23 v ). El copiador de lletres missives del llibre de la Santa Iglesia de Leyda que comence en lo any MDCLIII, i el cartulari de 1.550 a 1.561.
La fotografia de detall és del Decret de trasllat del Culte de la Seu Vella a la parròquia de Sant Llorenç.
 

L'abril del 2.019, a l'entrada " La Bíblia de Lleida ", vaig mostrar-vos detalladament aquest còdex de 613 folis de pergamí que mesura 655 X 420 X 255 mil·límetres i pesa 45 quilograms ( penseu que alguns llibres del cor custodiats a l'Arxiu Capitular de Lleida pesen més que aquesta espectacular Bíblia ). Si cliqueu sobre l'enllaç anterior la podreu observar detalladament. A la Taula 5, la protagonista absoluta és la Bíblia de Lleida, elaborada aproximadament entre 1.155 i 1.175.


Tanca l'exposició la Taula 6 en la que podeu observar alguns fragments de la restauració parcial del 2.013 en la que el llom de mitja pell, que estava molt malmès, fou restituït per una pell nova de les mateixes característiques.

A la fotografia de detall podeu observar un fragment de pell peluda que es va descobrir a sota de l'enquadernació durant la restauració del llom de la Bíblia de Lleida.
 
 
Recordeu que fins al proper divendres podeu visitar al carrer de l'Almodí vell s/n, des de les 9:00 a les 13:00, Scriptum et delineatio. Si cal, les arxiveres Ana i Rosana complementaran les explicacions que trobareu sobre els diferents documents.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada